Vezi VIDEO
Elevii care termina anul acesta clasa a VIII-a vor avea ocazia sa opteze fie sa-si continue studiile la liceu, fie sa invete in sistemul de invatamant profesional. Dupa cinci ani in care nu a mai format niciun meserias, Ministerul Educatiei doreste reintroducerea scolii profesionale in toate unitatile de invatamant, din toamna acestui an. Daca unii elevi nici nu iau in calcul aceasta varianta, altii isi fac deja planurile pentru a urma o astfel de specializare.
Unitatile de invatamant cu profil tehnologic fac propunerile pentru numarul de clase destinate invatamantului profesional pentru anul scolar 2014 – 2015, dar si pentru specializarile pe care le vor include in programa. Conform estimarilor, daca Inspectoratul Scolar Judetean si Ministerul Educatiei isi vor da acordul, 30 de clase de profesionala in domenii de activitate diverse vor fi infiintate din toamna in Maramures.
„Colegiul «Nicolae Titulescu», care este specializat pe administratie si servicii, a venit cu propuneri pentru servicii in domeniul comertului, turism si alimentatie publica. Colegiul «Anghel Saligny» este specializat pe domeniul constructiilor, a instalatiilor, cu propuneri de scolarizare pentru constructii, instalatii si chiar mecanica. Pe industrializarea lemnului la Liceul Forestier, mecanica si electromecanica la Grupul de Industrie Mica si Servicii, prelucrarea lemnului la Borsa, Viseu, industrie textila si pielarie, estetica corpului uman si ingrijire, cam astea sunt domeniile pentru care s-au facut solicitari de scolarizare”, a precizat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Imediat dupa aflarea modificarii adusa Legii Educatiei Nationale, consilierii scolari le-au explicat elevilor din clasele a VIII-a care sunt optiunile pe care le au pentru a-si continua studiile.
„In primul rand, am facut informarea in legatura cu existenta acestei posibilitati de a continua profesionala, iar elevii care nu au performante academice si nu pot sa continue liceul pot sa ramana sa faca profesionala, sa aiba un loc de munca. Pe copii i-a incantat ideea, astfel ca multi dintre ei au primit cu foarte mare bucurie ideea, urmand ca pe mai departe, in cadrul orelor de consiliere, orientare scolara si profesionala sa detaliem programul”, a spus psihologul scolar Tania Ferestean.
Multi elevi care incheie ciclul gimnazial in acest an se gandesc deja la varianta de a urma cursurile profesionale, gandindu-se ca astfel pot obtine mult mai usor o slujba dupa terminarea studiilor. „Este o idee foarte buna, dupa ce faci profesionala poti sa iti gasesti o slujba foarte repede. Eu m-as duce, spre turism sau asa ceva”, a marturisit un elev din clasa a VIII-a, Alexandru.
„Invatamantul profesional este o idee buna, pentru ca nu toti elevii au un plan asa de mare pe viitor si unii isi doresc un loc de munca, pe care profesionala il asigura. E o idee foarte buna”, a povestit o alta eleva din clasa a VIII-a, Stefania.
Pe de alta parte, sunt si tineri care nu vad cu ochi buni scoala profesionala, argumentand ca aceasta este facuta doar pentru elevii care nu fac fata cursurilor liceale. „Mai bine facem un liceu, iar dupa aceea cei care sunt elevi buni sa continue liceul, iar cei care nu pot sa mearga mai departe eu le-as recomanda sa aleaga o specializare. Eu ma voi indrepta catre un liceu”, a spus un alt elev din clasa a VIII-a, Andrei.
Liceele care vor avea din toamna clase profesionale pregatesc oferte de studiu pentru acest sistem de invatamant prin care sa ii atraga pe tineri pentru invatarea unei meserii, in acord cu cererile de pe piata fortei de munca din judet.
„Este o forma de invatamant care exista in toata Comunitatea Europeana si toata lumea are nevoie de forta de munca. De multe ori, vreau sa va spun, ca un absolvent calificat poate sa castige mult mai mult decat un absolvent de studii superioare”, a aratat directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Mircea Carausan.
Prima generatie de absolventi ai cursurilor profesionale desfasurate de unele scoli din tara, in cadrul programului national „Alege-ti drumul”, va iesi de pe bancile scolii in aceasta vara, dupa doi ani de studiu. Cea de-a doua promotie de meseriasi va fi si ultima care va iesi prin intermediul acestui program, in 2015, urmand ca ulterior, elevii sa promoveze scolile profesionale dupa noul sistem care va fi introdus in anul scolar 2014 -2015.
Sursa: Gabriela Kuhajda