Vezi VIDEO
Zeci de elevi de la liceele din Baia Mare au participat astazi, 19 februarie, la prezentarea ofertelor de studiu ale mai multor universitati din Danemarca si Olanda. Evenimentul intitulat Caravana Ofertelor Educationale din Strainatate a reunit profesori de la universitatile din program si studenti romani care invata peste granite, care le-au prezentat liceenilor beneficiile, dar si costurile unei astfel de experiente.
Dornici sa isi ia fraiele destinului in propriile maini, tot mai multi elevi se gandesc sa urmeze o facultate in strainatate. Chiar daca nu sunt inca in clasa a XII-a si nu sunt pusi in fata unei astfel de decizii, numerosi liceeni baimareni au vrut sa afle cum ar putea ajunge la facultati de prestigiu din Europa. O parte dintre acestia se gandesc serios sa se stabileasca in alte tari, in conditiile in care acolo salariile sunt mai mari, iar traiul este mult mai bun.
“Sunt interesat sa studiez in strainatate, de preferat in Anglia sau Danemarca. In primul rand, acolo poti sa-ti gasesti un job mult mai usor si salariile sunt mai mari, iar apoi, traiul este mai decent decat in Romania”, a povestit Cristian Bud.
O colega a tanarului a spus ca si-ar dori sa aiba acces la cat mai multe detalii si chiar sa viziteze o universitate de peste granita inainte sa decida pentru viitor.
“As vrea sa vad acum mai multe despre ofertele lor, despre burse, eventual programele care sunt in vacante – schimburi de experienta si tot cu oportunitatea asta sa imi verific si cunostintele. Vreau sa cunosc cat mai multe noutati despre asta, sa ma clarific pentru viitor”, a marturisit Corina Vele.
Profesorii, dar si studentii din cadrul universitatilor europene incluse in proiect le-au prezentat elevilor baimareni ofertele de scolarizare, modalitatile de cazare, dar si cheltuielile aferente vietii de student. Totodata, cei prezenti au aflat mai multe informatii despre actele de care au nevoie pentru a se inscrie la una dintre universitatile prezentate.
“Cei care sunt acum in clasa a XII-a pot aplica cu foaia matricola din liceu pana in momentul actual, trebuie sa aiba un anumit nivel de limba engleza. Pe langa asta, sunt formulare de completat, e vorba de un sistem centralizat prin care ei pot ajunge cu dosarul lor la universitati, iar rolul nostru este de a le da toate informatiile, de a vedea care este cea mai buna optiune de studiu pentru ei, care e nivelul de engleza, ce scrisori de motivatie se cer si sa-i indrumam pe tot parcursul aplicatiei”, a explicat consilierul educational din cadrul Centrului de Educatie Internationala, Eduard Partenie.
Organizatorii Caravanei Ofertelor Educationale din Strainatate au precizat ca in Danemarca nu exista taxe de scolarizare, studiile fiind gratuite chiar si pentru romani. Cu toate astea, costurile de intretinere cu chiria, masa, transportul si alte cheltuieli pot ajunge pana la cateva sute de euro lunar. Pe de alta parte, un an de scolarizare la universitatile din Olanda partenere in proiect cheltuielile de scolarizare se ridica la aproape 2.000 de euro, la care se adauga costurile cu intretinerea.
Caravana Ofertelor Educationale din Strainatate este un eveniment organizat de asociatia nonguvernamentala International Education Center (IEC) Romania, in parteneriat cu Consiliul Judetean al Elevilor Maramures si Inspectoratul Scolar Judetean.
Sursa: Gabriela Kuhajda