Școlile s-ar putea redeschide pe 8 februarie. Este varianta luată în calcul de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Însă totul depinde de evoluţia infectărilor în următoarele săptămâni. Oficialii din minister analizează reluarea cursurilor în cele 3 scenarii iniţiale. Cei mai mulţi elevi cer să se reîntoarcă în clase, pe motiv că şcoala online este obositoare şi ineficientă.
Decizia privind redeschiderea școlilor depinde de situația epidemiologică și de disponibilitatea personalului din educație de a se vaccina, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Telejurnal.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Ne dorim să avem cel de al doilea semestru organizat într-o manieră clasică. Cel de-al doilea semestru începe pe 8 februarie în preuniversitar. Ne vom pronunța, foarte probabil, în cea de a doua decadă a lunii ianuarie.
Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației să permită prezența fizică la cursuri acolo unde numărul infectărilor cu noul coronavirus este redus.
Reprezentanții elevilor argumentează că școala online este obositoare și ineficientă.
Sabina Spătaru, preşedinte, Asociaţia Elevilor din Constanţa: Întoarcerea în format fizic ar fi cea mai bună soluție dacă ar fi să vorbim de acces la educație și școală pe bune, pentru că în prezent școala nu răspunde nevoilor elevilor.
Și unii părinți susțin deschiderea școlilor. Alții nu sunt de acord să-și trimită copiii la cursuri, de teamă că se vor îmbolnăvi sau vor aduce virusul acasă.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Pentru că sunt două tabere sensibil egale, trebuie să dai posibilitatea, dacă ai scenariul verde să te duci la școală față-n față, și dacă sunt familii care au rețineri în a-și trimite copilul la școală, chiar în scenariul verde, să rămână în online.
Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI: Marile oraşe au nevoie de această descentralizare şi pot lua decizia, așa cum s-a luat şi înainte decizia de a se începe scenariul hibrid sau scenariul verde, roşu. Cred că a fost una dintre măsurile bune care s-au luat la începutul lunii septembrie.
Redeschiderea școlilor este una dintre marile provocări în mai multe țări europene.
Austria, de exemplu, ar putea relua cursurile pe 18 februarie, dar există și posibilitatea menținerii restricțiilor.
Olanda ar dori să păstreze măsurile de siguranță medicală până la mijlocul lui februarie.
În Marea Britanie rămân închise școlile din regiunile cu număr mare de infectări. Celelalte se redeschid. Iar în Grecia, elevii revin în sălile de clasă după vacanță.
În România, pe 15 ianuarie se așteaptă prima raportare privind cazurile de covid, după perioada sărbătorilor de iarnă. Și în funcție de aceste date autoritățile sanitare și din educație vor decide dacă și în ce variantă elevii pot reveni în clase.
Până atunci, ei reîncep școala online pe 11 ianuarie, când se încheie vacanța de iarnă.