În sistemul de sănătate se conturează tot mai clar un fenomen îngrijorător în ultima perioadă. De la an la an, cadrele medicale sunt tot mai prost pregătite, iar conducerea Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România precizează că o mare vină o poartă școlile liceale postliceale, unde a scăzut simțitor calitatea formării profesionale. În momentul de față are loc schimbarea vechii generații de asistenți medicali, bine pregătiți, cu tinerii proaspăt ieșiți de pe băncile școlii care nu reușesc să susțină același standard. Pentru a remedia situația este nevoie de o intervenție a Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.
”Îngrijorată de numărul în creștere de dovezi publice privind scăderea calității formării profesionale furnizată de școlile postliceale sanitare, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, implicarea urgentă în rezolvarea acestei situații.
Calitatea serviciilor medicale actuale și, mai ales, viitoare furnizate de sectorul public de sănătate depinde de calitatea formării profesioniștilor din sănătate. Scăderea calității formării constituie totodată o amenințare la adresa capacității sistemului public de sănătate de-a acorda serviciile medicale necesare populației.
Rezolvarea trebuie să vizeze atât condițiile de desfășurare a formării, acestea trebuind să conducă la formarea competențelor specifice standardului ocupațional, cât și condițiile de acces la această formare sau de absolvire a ei, care trebuie să includă obligația de absolvire a examenului de bacalaureat. În felul aceasta s-ar rezolva și problema tehnică (cu impact asupra recunoașterii calificărilor) pe care o generează existența unor absolvenți de formare de nivel ISCED 4, care de fapt nu au finalizat formare specifică ISCED 3.
Dată fiind necesitatea modificării Ordinului ministrului Sănătății privind ocuparea și promovarea (OMS nr. 1470/2011), recunoscută și de Ministerul Sănătății, considerăm oportună analizarea posibilității de intervenție activă în filtrarea suplimentară a intrărilor în sistemul sanitar prin introducerea condiției de-a avea examenul de bacalaureat absolvit pentru asistentele medicale absolvente de postliceală care se prezintă la concursurile de angajare”, au precizat reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România, într-un comunicat de presă.
Ana-Maria HODJA
O mizerie