Coreea de Nord a anuntat astazi, 2 aprilie ca intentioneaza sa reporneasca un reactor nuclear oprit in 2007 si a sugerat ca va putea sa reia imbogatirea uraniului in scopuri militare, intr-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud si Statele Unite, relateaza AFP. Coreea de Nord a precizat ca „va reamenaja si va reporni” toate instalatiile complexului sau nuclear de la Yongbyon, intre care o instalatie de imbogatire a uraniului si un reactor de cinci megawati.
Acest reactor este singura sursa de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficienta pentru producerea a patru pana la opt bombe.
Aceasta decizie este conforma cu intentia Coreei de Nord de a-si „consolida arsenalul nuclear atat in ceea ce priveste calitatea, cat si cantitatea” si este necesara rezolvarii penuriei „grave” de electricitate, potrivit unui purtator de cuvant al programului de energie nucleara nord-coreean, citat de agentia de presa oficiala a regimului comunist KCNA.
Putere nucleara militara de la primul sau test in 2006, Coreea de Nord a acceptat in 2007 sa isi intrerupa activitatile atomice in schimbul unui ajutor economic si al unor garantii de securitate.
Procesul parea ca se respecta dupa dezactivarea Yongbyon in iulie 2007 si demolarea turnului sau de racire in iunie 2008.
Dar Phenianul a refuzat permanent inspectiile la instalatiile sale si s-a retras in decembrie 2008 din cadrul negocierilor multilaterale privind programul sau nuclear la care participau China, Statele Unite, Japonia, Rusia si cele doua Corei.
In 2010, regimul a dezvaluit oamenilor de stiinta americani ca lucreaza la construirea unui reactor nuclear, oficial pentru folosirea lui civila, cu uraniu imbogatit.
Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atragandu-si de fiecare data criticile comunitatii internationale. Aceasta sugerase in februarie 2012 ca intentioneaza sa isi suspende programele nucleare si testele cu racheta dupa un acord incheiat cu Statele Unite in privinta ajutoarelor alimentare.
Dar acest acord a fost abandonat dupa un tir ratat in 13 aprilie, care ar fi fost, potrivit expertilor, un test de racheta balistica disimulat.
Sursa: Mediafax