Având în vedere modul în care structura lor este analizabilă în limba română actuală pentru vorbitorii nespecialiști, derivatele, compusele și diferite locuțiuni creează dificultăți în scriere. În ceea ce privește problema derivatelor, DOOM2(Dicționarul ortografic ortoepic și morfologic al limbii române specifică drept regulă generală scrierea lor într-un cuvânt, dar această regulă nu poate fi aplicată în orice situație.
Astfel, în cazul prefixelor și derivatelor cu prefixe, trebuie să reținem următoarele:
1) De cele mai multe ori prefixele și prefixoidele precum a-, dez-, maxim-, minim-, ne-, non-, post-, pre-, pseudo-, super-, supra-, ultra- etc. NU se despart prin cratimă de cuvântul-bază. Vom avea, ca de pildă: postcomunist NU post-comunist, minivacanță NU mini-vacanță, ultraperformant NU ultra-performant etc. Totuși, cuvintele care conțin prefixul ex- (DOAR când înseamnă fost) constituie o excepție, scriindu-se cu cratimă, corespunzând unei rostiri mai insistente: ex-ministru, ex-președinte DAR, observăm: a exînscrie (nu constituie o excepție pentru că aici sensul nu este de fost, ci de în afară). În plus, trebuie să reținem faptul că derivatele cu prefixe se deosebesc de locuțiunile cu o structură asemănătoare, care se scriu în cuvinte separate ( non troppo), precum și de formațiile noi și/sau ocazionale, care se scriu cu cratimă (non-EU „ din afara Uniunii Europene”)(DOOM2, LXII)
2) Unele derivate noi sau ocazionale, care au la bază un nume substantivizat, indicarea prescurtată a unui an calendaristic, un nume propriu, o literă sau o abreviere se scriu cu CRATIMĂ astfel: non-eu, ante-’89, anti-Maiorescu, pro-Ionescu, ne-Popescu, non-a, pro-NATO. Cu toate acestea, derivatele obișnuite cu aceste prefixe se scriu într-un cuvânt: nonconformist, postcalcul, antiaerian DAR ȘI proamerican, care constituie o excepție.
3) Unele cuvinte scrise în mod obișnuit fără cratimă precum ultraprogresist, pentru punerea în evidență a prefixului și a bazei, de obicei în textele literare, apar scrise cu cratima: ultra-progresist (Caragiale)
4) Se scriu cu cratimă și derivatele supraprefixate: extra-extrafin, post-post-scriptum, endo-exocrin etc.
5) Derivatele cu sensuri mai puțin obișnuite se scriu și ele cu cratimă, deosebindu-se de omonimele obișnuite care se scriu într-un cuvânt. De exemplu: pre-text( ceea ce precedă un text)/ pretext( pretins motiv), a re-crea ( a crea din nou)/ a recrea ( a destinde) etc.
În concluzie, forme corecte sunt: minivacanță, postcomunist, ex-ministru, a exînscrie, non-EU, pro-NATO, proamerican, nonconformist, răs- răscitat, exo-endocrin.
Sursa: S.T.