Cel de-al doilea volum din seria „Romanii din Ungaria”, scris de Cornel Munteanu, a aparut la Editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj-Napoca. Daca primul volum al seriei trata problematica presei romane din Ungaria in perioada 1950 – 2005, al doilea volum se axeaza pe literatura romanilor din Ungaria. Prin cele doua volume, autorul incearca sa contureze atat creatia literara, cat si publicistica autorilor romani din Ungaria. Cartea cuprinde 14 autori romani care, in perioada 1950 – 2008, au fost exponenti ai literaturii romane din Ungaria.
Intre cele doua volume ale seriei exista o foarte stransa legatura, scriitorii folosindu-se din plin de presa periodica pentru a putea sa-si publice creatiile. Seria de carti scrise de Cornel Munteanu este o premiera pentru Romania, multa vreme nestiindu-se nimic despre activitatea literara a autorilor romani din Ungaria.
Cei 14 autori, grupati in judetele Bichis si Ciongrad din Ungaria, aproape de granita cu Romania, au fost in totalitate rupti de Romania, eforturile lor creatoare fiind individuale si nesustinute de nimeni, asa cum a spus Cornel Munteanu. „Foarte multa lume nu stia despre creatia romanilor din Ungaria. Nu se stia despre ei ca sunt creatori si, din punctul acesta de vedere era un gol imens in spatiul cultural romanesc.”
Documentarea acestor volume a fost lunga si anevoiasa, a marturisit Cornel Munteanu, dar rezultatul a meritat orice efort. „ Am inceput documentarea in 1997, cand am fost lector de limba romana la Budapesta. Acolo am avut contact cu ei si cu comunitatea romaneasca. Initial, n-am stiut nimic despre ei si despre creatia lor, asa cum nu stiau si nu stiu alti istorici literari din Romania de astazi. Documentarea a durat peste sapte ani, timp in care am tot adunat materiale, am inceput sa-i vizitez si sa dialoghez cu ei.” El a mai spus ca, prin acest volum „Mi-am facut o datorie fata de conationali, i-am readus in tara mama, i-am adus in cultura romana, i-am recuperat. Cu alte cuvinte, i-am scos de la neuitare.”
Cu toate ca acest volum a aparut numai de putina vreme, Cornel Munteanu are deja in plan realizarea celui de-al treilea volum al seriei, care se va apleca asupra culturii etnografice si populare, cat si asupra prezentarii scolilor cu predare in limba romana. In paralel cu documentarea volumului „Literatura romanilor din Ungaria”, Cornel Munteanu a lucrat si la realizarea monografiei Scolii romanesti de la Gyula, care anul acesta va implini 60 de ani de existenta.
Cornel Munteanu, nascut in Cetatea de Balta, judetul Alba, la 9 aprilie 1956 este critic si istoric literar, doctor in litere si prof. univ. dr. La Facultatea de Litere a Universitatii de Nord din Baia Mare. A colaborat cu recenzii, cronici literare, a realizat studii si articole de opinie si atitudine, materiale didactice si de specialitate in revistele din Romania. De asemenea, este autorul a numeroase volume de critica literara.
Sursa: Andrei Gherghel