Vezi VIDEO
Baimarenii care vor sa vada cu ochi lor lumea subacvatica o pot face participand la un curs de scufundari chiar in orasul lor. Primele lectii au avut loc in weekendul trecut, la Bazinul Olimpic “Gheorghe Demeca”, si au strans 12 doritori, printre care si o fetita de numai 10 ani. Cursul de scafandri e primul pas in infiintarea unui club de scufundari in Baia Mare.
Un grup de 12 persoane de diferite varste, pasionate de universul subacvatic, au luat parte la primele lectii de scufundari desfasurate vreodata in Baia Mare. Ei au invatat tot ceea ce tine de partea teoretica si practica la piscina. Peste cateva saptamani, cursantii urmeaza sa faca scufundari in lacurile din imprejurimile orasului.
Pentru a fi pregatiti pentru aceasta aventura, cursantii au trebuit invete “alfabetul” scafandrilor atfel incat sa poata comunica sub apa si sa poata fi atentionati daca in preajma lor se afla pesti rapitori. Printre participantii la prima serie a cursurilor s-a numarat si Alexandra, o micuta curajoasa care urmeaza sa implineasca 10 ani.
“Vreau sa vad oceanul. Cred ca as putea sa vad multi corali, pesti si tot felul de scoici. Pana acuma nu mi s-a parut nimic greu. Am facut teorie si practica”, a spus Alexandra Bindiu.
Pretul unui curs este de 230 euro, iar in timpul acestuia se asigura si un echipament complet de scufundari. La final, absolventii primesc o diploma si un brevet international SSI (Scuba Schools International) cu care au posibilitatea sa se scufunde la 18 metri adancime.
“Un cursant incepator, Open Water Diver, se poate scufunda pana la 18 metri. La aceasta adancime in Marea Rosie, in Egipt practic vezi deja tot ce frumos sub apa incepand de la corali pana la pesti mari. Cei avansati se scufunda pana la 40 de metri, iar ei pot sa vada chiar si epave din secolul trecut”, a spus Tamas Lunca, instructor de scufundari la clubul Nautilus.
Costul unui echipament poate ajunge pana la 1.000 euro si include un aparat de respirat, costumul de neopren regulator, masca, vesta compensatore si labe.
Cursul de scufundari a fost organizat de Clubul Nautilus din Oradea si a reprezentat primul pas in infiintarea unui astfel de club si in Baia Mare. Instructorii oradeni spera ca pana la finalul anului sa se inscrie 100 de persoane.
Sursa: Diana Grad