Vezi VIDEO
O expozitie neconventionala poate fi vazuta zilele acestea in foaierul Teatrului Municipal Baia Mare. Tanarul artist maramuresean Olimpiu Buhai, aflat la prima sa expozitie personala, le propune iubitorilor de arta cateva lucrari obtinute din piatra si rasina poliuretanica. Interesant este faptul ca sursa de inspiratie a artistului a venit de la fostele sale prietene, ale caror trasaturi morale sau fizice a incercat sa le redea prin intermediul lucrarilor realizate.
Olimpiu Buhai are doar 26 de ani, fiind un proaspat absolvent al Facultatii de Arte Plastice si Design din Timisoara, sectia Sculptura. In ultimii ani a prezentat mai multe lucrari in cadrul unor expozitii de grup organizate atat in tara, cat si in strainatate, iar acum a venit in fata publicului baimarean cu o expozitie personala care prezinta cateva lucrari prin care incearca sa redea trasaturilor iubitelor sale din trecut.
„Nu stiu, ideea a venit pur si simplu! Mi-era dor si de fosta prietena si am inceput sa leg toata treaba, dandu-mi seama intr-un final ca totul e trecator, dar merita trait momentul, prezentul. Am cautat pietrele, fiecare forma si dupa constructie si am incercat sa le adaptez caracterelor pe care le-am surprins fostelor mele prietene. Nu cred ca am avut un «pattern» anume dupa care cautam forma, doar care mi se pareau ca dadeau inspre ea dupa culoare, forma, marime”, a povestit tanarul artist Olimpiu Buhai.
Lucrarile sunt realizate printr-o tehnica mai putin obisnuita, fiind imbinate pietre de rau cu mulaje din rasina poliuretanica. Astfel, tanarul artist marturiseste ca a incercat sa desavarseasca diverse trasaturi pe care vroia sa le redea. Totodata, Olimpiu Buhai a povestit ca se afla intr-o continua cautare pentru a dezvolta aceasta viziune chiar si cu alte materiale, idee care i-a fost sugerata si de catre lectorul universitar Aurel Cucu.
„Aceste lucrari pot fi turnate in rasini, pot fi turnate in bronz, pot fi prelucrate, pot fi integrate aceste pietre sau pot fi lasate asa, pentru ca in momentul in care sunt prezentate asa cum le-a prezentat aici, se vede diferenta de material: avem o piatra, o piatra naturala de rau si o alta parte, care este anexata, care incearca sa se integreze in aceasta comuniune pe care o face natura cu interventia umana”, a explicat lectorul universitar doctor de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, Aurel Cucu.
Expozitia poate fi vizitata in foaierul Teatrului Municipal Baia Mare pana duminica, 1 iunie.
Sursa: Gabriela Kuhajda