Raul Sasar abunda in vegetatie crescuta aiurea si copaci care au deja cel putin trei ani si in care se impleticesc deseurile. Toate acestea reprezinta un risc in perioade cu ploi abundente, cum e si cea actuala. In urma materialului prezentat ieri, 12 iunie, de ziarul si de televiziunea eMaramures, in care nu s-a rezusit obtinerea unui punct de vedere al reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, astazi a venit si raspunsul purtatorului de cuvant al institutiei, Anca Bonto. E un raspuns scurt, sec, nesemnat si neinregistrat, in care reprezentantii acestei unitati se scuza si arata ca au efectuat lucrari de intretinere prin decolmatare, in perioada aprilie-mai 2013. Unde au efectuat aceste lucrari si rezultatele actiunilor sunt informatii pe care reprezentantii institutiei nu le-au facut publice, insa o simpla plimbare pe malul raului Sasar, de la un capat la altul al orasului Baia Mare, ofera lamuririle necesare.
Va redam mai jos raspunsul primit de la Anca Bonto, purtatorul de cuvant al SGA Maramures, exact in varianta transmisa redactiei: „Referitor la: solicitare d-voastra, realizata telefonic, cu privire la actiunile de igienizare si salubrizare a raului Sasar, efectuate de Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures va transmitem urmatoarele informatii:
In lunile aprilie-mai 2013 s-au executat lucrari de intretinere prin decolmatare si implicit salubrizare impreuna cu Primaria Baia Mare, in baza unui protocol incheiat intre cele doua parti.
Incepand cu anul 2006 se deruleaza investitia „Amenajare rau Sasar in Municipiul Baia Mare”. In cadrul acestui proiect sunt cuprinse si lucrari de decolmatare, miscari de terasamente cu transportul surplusului din albia minora, sarcina ce revine antreprenorului.
In perioada imediat urmatoare Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures va interveni pentru defrisarea vegetatiei in albia minora precum si igienizari si salubrizari in zonele amenajate ale albiei minore”.
Nu vom comenta cantitatea si calitatea raspunsului pe care ni l-a oferit intr-un tarziu purtatorul de cuvant al institutiei si nici macar mirarea, justificata, de a primi dupa 24 de ore acest punct de vedere… elaborat. Vom depune o solicitare in scris, in baza Legii 544, in speranta ca macar in termenul maxim impus de lege pentru formularea raspunsurilor la informatiile de interes public solicitate de reprezentantii mass-media sa primim date concrete si complexe despre situatia raului Sasar, despre actiunile sau despre lipsa interventiei in ceea ce priveste asigurarea unui curs de apa curat si amenajat conform normelor prevazute de strategia nationala in domeniul gospodaririi resurselor de apa.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures este o subunitate a Administratiei Nationale Apele Romane, fiind condusa de Gratian Talos, cel care ieri ne declara: “Stiti ce rugaminte am? O sa va sune Anca Bonto, purtatoarea mea de cuvant, si sa ii dati tematica la dansa si apoi noi va dam raspunsurile. Acuma, daca nu va ajuta ceva scris pot sa dau verde sa faceti si un reportaj cu ceea ce tine de noi. Ca acolo nu actionam noi peste tot, Apele Romane. Eu acum ce sa va spun… As putea spune punctual, cam intr-o ora, daca ma sunati ma puteti gasi”.
Contactat telefonic dupa cateva ore in care nu s-a primit vreo veste din partea purtaroarei de cuvant, directorul Gratian Talos nu a mai putut fi de gasit, avand telefonul inchis. Chiar daca are motive de sarbatoare, fiind ales presedintele PNL Baia Mare in urma cu doua zile, domnul Talos nu ar trebui sa uite ca este si la conducerea unei institutii publice vitale, care pe langa ca nu se ocupa de atributiile impuse de lege (raul Sasar este o dovada cat se poate de clara in acest sens), uita ca are obligatia de a asigura transparenta institutionala.
Sursa: eMM.ro