Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) va primi, in cel mult o saptamana, decizia Comisiei de Arbitraj in privinta procentului pe care operatorii de cablu trebui sa il plateasca Organismelor de Colectare si Gestionare (OGC) pentru drepturile de autor si cele conexe, a declarat presedintele asociatiei, Radu Petric.
”OGC ne-au cerut in negocieri de sase ori mai mult decat procentul pe care il platim in prezent pentru drepturile de autor si drepturile conexe, adica un procent de 12%, fata de 2% in prezent. Nu putem accepta acest procent pentru ca orice crestere peste 2% va aduce, la randul sau, o crestere de 10% a preturilor serviciilor de retransmisie de programe audiovizuale”, a spus Petric.
Acesta a precizat ca se va adresa instantei daca Comisia de Arbitraj va decide orice alt procent decat 2% cat platesc in prezent operatorii de cablu pentru drepturile de autor si drepturile conexe.
In prezent, lunar, se colecteaza de la operatorii de cablu in jur de 600.000 de euro pentru drepturile de autor si drepturi conexe, iar o crestere a procentului la 12% ar insemna incasari ale OCG de 3,6 milioane euro.
ACC a inceput negocierile cu OGC-urile pentru stabilirea procentului de plata pentru drepturile de autor si conexe aferente retransmisiei programelor audiovizuale la inceputul lunii ianuarie. Prin esuarea acestor negocieri se trece la arbitraj realizat de catre o echipa de cinci arbitri alesi prin tragere la soti din lista oficiala.
Procentele stabilite de arbitraj intra in vigoare imediat, chiar daca hotararea arbitrajului este atacata in instanta si se aplica fara ca sumele platite sa mai poata fi recuperate daca instanta hotaraste alte procente mai tarziu.
Potrivit ACC, majorarea redeventelor din drepturile de autor colectate din retransmisia prin cablu a programelor nu aduce beneficii relevante artistilor autohtoni. Aceasta se datoreaza faptului ca programele (canale TV) cu cea mai mare audienta din Romania intra in categoria celor ce se transmit obligatoriu de catre operatorii de cablu si sunt exonerate in cazul acestora de la plata drepturilor de autor si a drepturilor conexe.
Astfel, potrivit legislatiei in domeniu, in aceasta categorie intra cele 5 programe ale Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR CULTURAL si TVR INFO), doua programe regionale, doua programe locale, TV5, precum si programele cu cea mai mare audienta, in limita a 25% din totalul pachetului oferit de catre operatorul de cablu. La 60 de programe retransmise in medie de cablisti, ponderea celor obligatorii si exonerate de redevente ajunge la 40% si include circa 15 dintre cele mai vizionate canale TV din Romania.
Sursa: Agerpres