Vezi VIDEO
Un salt urias au cunoscut preturile tuturor marfurilor comercializate in Romania, din 1990 si pana in prezent. Statisticile au evidentiat o majorare de mii de ori a costurilor la produsele alimentare si cele nealimentare, dar si la servicii. Consumatorii au resimtit din plin aceste scumpiri, aratand ca daca dupa Revolutia din 1989 aveau o mai mare putere de cumparare, acum abia reusesc sa-si duca traiul de pe o zi pe alta. Preturile la marfurile alimentare si nealimentare, dar si la servicii, au evoluat intr-un ritm accelerat dupa Revolutia din 1989. Daca multi dintre romani sperau ca o vor duce mai bine, in timp acestia au constatat ca democratia nu a adus si prosperitatea pe care o visau.
Conform raportului Directiei Judetene de Statistica Maramures, din anul 1990 preturile s-au marit de peste 7.000 de ori la servicii, iar scumpirile au fost pe masura si la produsele alimentare si cele nealimentare.
„O statistica mai putin cunoscuta este raportarea la 1990. Preturile de consum ale populatiei in luna aprilie au crescut fata de octombrie 1990 de 4.093,9 ori per total, din care defalcat 2.905 ori la marfurile alimentare, 4533,5 ori la marfuri nealimentare si de 7.559,7 ori la servicii”, a declarat directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
Consumatorii au simtit din plin scumpirile, iar oamenii se arata nemultumiti si de calitatea produselor. Oamenii spun ca marfurile sunt mai proaste, iar costurile nu sunt deloc pentru buzunarul oricui, fie ca e vorba de carne, de legume si fructe sau de produse nealimentare.
„Eu, care sunt un gurmand si jumatate, stiu ca puteam manca un gratar la jumatate de pret fata de acum. Si era calitatea carnii mult mai buna, ca nu era carne de import, era carne romaneasca. Ne referim nu numai la carne, ci la multe lucruri ce sunt necesare in casa omului. Fructele, legumele sunt iar la un pret ridicat, ca se zice ca sa faci cura de slabit cu fructe si legume, ori sunt mai scumpe decat carnea, e o situatie neplacuta, draconica chiar”, a declarat un barbat, Mircea Dobra.
Alti cetateni fac comparatie cu traiul din alte state si spun ca e „ceva de groaza” ce se intampla in Romania in privinta modificarii preturilor. „Anul trecut am venit din Canada si acolo au crescut cu 0,8 %, dar n-ai simtit, Aici e ceva de groaza. Cum se ieftineste ceva, un curent, un gaz, imediat sar. In ’91 a plecat feciorul la facultate si n-am simtit, acum n-ai cum tine un copil la facultate. Vad copii astia de acum. E greu”, a adaugat o alta persoana, Petru Sima.
Chiar si in ultima luna s-a putut observa o marire a preturilor cu peste 3% la marfurile nealimentare si cu peste 2% la servicii, iar scumpirile nu se vor opri cu siguranta aici.
Sursa: Camelia Tocaci