Lovitură cruntă pentru români, cu doar două luni înainte de Crăciun! Carnea de porc s-a scumpit și nu este exclus ca prețul să crească iarăşi în perioada următoare.
Friptura de Crăciun va ajunge anul acesta o delicatesă, căci carnea de porc o să aibă preț mai mare!Faţă de anul trecut, preţul la carnea de porc a crescut deja cu aproape 30%. Iar un nou val de scumpiri va lovi în apropierea sărbătorilor de iarnă, anunţă procesatorii, scrie a1.ro.
La finalul anului trecut, în pragul Crăciunului, pieptul de porc cu os costa 15 lei lei kilogramul. Astăzi, acelaşi produs se vinde cu 18,95 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 4 lei. Şi cotletul de porc cu os s-a scumpit cu 2 lei pe kilogram în aceeaşi perioadă.
Cu două luni şi jumătate înainte de Crăciun, clienţii se tem că preţul la carnea de porc va creşte şi mai mult.
Statisticile oficiale arată clar că materia primă s-a scumpit cu circa 30% de la începutul anului.
Procesatorii confirmă că tendinţa de creştere a preţului la carnea de porc se va menţine. Asta pentru că pesta porcină africană a făcut ravagii la nivel mondial, iar China a început să se aprovizioneze masiv din Europa.
Deşi focare de pesta porcină africană încă există în 29 de judeţe din ţară, ministrul interimar al Agriculturii spune că a acţionat ca la carte pentru combaterea virusului.
Doar în prima jumătate a acestui an, România a importat carne de porc în valoare de 250 de milioane de euro, cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.