Vezi VIDEO
O lege initiata recent de catre deputatul baimarean Gheorghe Zoicas prevede scutirea de impozite pentru o perioada de minimum 7 ani, in cazul persoanelor care si-au reabilitat termic locuintele. Scutirea este insa conditionata de realizarea unui audit energetic al imobilului, insa legea nu stipuleaza cine va suporta cheltuielile unui astfel de demers. Deputatul Zoicas a precizat ca normele de aplicare a legii ar putea obliga primariile sa includa in bugetele locale sumele pentru expertizare, in conditiile in care costul obtinerii unui certificat energetic nu este deloc neglijabil, acesta fiind cuprins intre 50 si 150 de euro.
Auditul energetic al locuintelor reabilitate termic va fi realizat de catre firme specializate, pentru blocuri in ansamblu, si nu pentru fiecare apartament in parte. Durata unui astfel de demers este de cateva saptamani, iar in urma obtinerii certificatului energetic al imobilului, cetatenii vor putea beneficia de scutirea pe minimum 7 ani de la plata impozitului. Costul auditului energetic nu este deloc neglijabil, acesta fiind cuprins intre 50 si 150 de euro, in functie de dimensiunile spatiului care trebuie expertizat.
„Primul pas este expertiza energetica, in care se vede situatie existenta, iar auditul propune niste masuri care sa se ia pentru reabilitarea termica. Se face un releveu, se fac niste poze, se introduc intr-un program de calcul, deci totul se face automat”, explica Marian Tapu, inginer in cadrul unei firme de auditare.
Practic, expertii vor aduna date privind amplasarea cladirii, alcatuirea arhitecturala, starea tehnica a blocului, izolare, finisaje, care vor ajuta la realizarea unei expertize. In urma realizarii auditului se va constata ce pierderi energetice are imobilul, iar cladirile vor fi incadrate intr-una din cele sase categorii, notate cu litere de la A la F. Vor beneficia de scutire de la plata impozitului doar proprietarii locuintelor incadrate in catregoriile A sau B, insa cei ale caror imobile vor fi incluse in categorii inferioare vor primi un ragaz pentru a-si imbunatati conditiile.
Oficialii din Guvern se consulta, in aceste zile, cu initiatorul legii si cu primarii din tara, pentru adoptarea normelor de aplicare in care sa se specifice clar detaliile referitoare la auditare.
„Trebuie sa fim foarte atenti cum vor fi redactate normele, pentru ca acest audit energetic trebuie sa fie facut de catre primarie, in baza solicitarii facute de catre cetatean”, precizeaza Gheorghe Zoicas, initiatorul proiectului de lege.
In acest moment, in bugetele locale nu sunt prevazute fonduri pentru auditarea energetica a locuintelor, insa este posibil ca in normele de aplicare a legii sa fie stipulat faptul ca primariile sa incheie contracte cu firmele de auditare, urmand ca plata sa se realizeze incepand cu anul viitor. De aceasta prevedere ar putea beneficia foarte multi baimareni, avand in vedere ca pentru municipiul resedinta de judet nu au fost alocate sume de la bugetul de stat in scopul reabilitarii termice a locuintelor, cetatenii fiind nevoiti sa suporte cheltuielile din buzunarul propriu.
Sursa: Gabriela Kuhajda