Începând cu seara zilei de 2 octombrie şi până pe 5 noiembrie, cei care doresc să emigreze în Statele Unite pot aplica la Loteriza Vizelor, un program al guvernului american care oferă oportunitatea ca 50.000 de cetăţeni străini să ajungă, pe cale legală, în Statele Unite, arată un comunicat de presă al ambasadei SUA la Bucureşti.
Majoritatea regulilor de participare sunt identice cu cele din ediţiile precedente: nu este percepută nicio taxă de participare, iar doritorii pot trimite doar o singură cerere de înscriere pe site-ul oficial.
Comunicatul atrage, însă, atenţia asupra unei noi reglementări. Pentru programul DV-2021, cel pentru au loc înscrierile din următoarea lună, participanţii sunt obligaţi să includă numărul paşaportului solicitantului principal, ţara care l-a emis şi data de expirare, precum şi o fotografie recentă. Aplicaţiile care nu respectă aceste condiţii nu vor fi luate în seamă de oficialii americani.
„Este foarte important ca participanţii să păstreze numărul lor unic de confirmare până cel puţin la data de 30 septembrie 2021.Numărul de confirmare este singura modalitate de a verifica dacă o cerere de participare a fost selecţionată şi de a obţine informaţii despre solicitarea de viză şi despre programarea la interviu, dacă cererea a fost selecţionată. Numărul unic de confirmare ajută la protejarea participanţilor DV împotriva fraudei, încălcării legii sau problemelor poştale. Este cunoscut faptul că numeroşi intermediari lipsiţi de scrupule s-au oferit să faciliteze înscrierea participanţilor în program, reţinându-le paginile de confirmare şi apoi pretinzând bani în schimbul informaţiilor de pe cererea de participare. Participanţii nu trebuie să permită altor persoane să le reţină pagina de confirmare, ci să şi-o păstreze ei înşişi astfel încât să poată verifica independent situaţia cererii lor de participare”, mai explică comunicatul ambasadei Statelor Unite.
Participanţi pot afla online, începând cu 5 mai 2020, dacă cererea lor a fost acceptată la adresa web a instituţiei americane care se ocupă cu selectarea participanţilor. Comunicatul avertizează şi asupra potenţialelor fraude, existând cazuri în trecut în care mail-uri de la adrese care nu aparţin guvernului american au anunţat participanţii că au câştigat şi le-au solicitat bani.