Luna Albastră va avea loc în noaptea de 30 spre 31 august. Practic, luna august este marcată de două superluni care vor culmina cu „Lună albastră”. Fenomenul rar nu va mai fi văzut în acest deceniu.
Prima lună plină a lunii a avut loc marți, 1 august, iar următoarea va avea loc pe 30 august, potrivit The Independent.
Superlunile au loc atunci când luna plină este aproape de punctul cel mai apropiat de Pământ, ceea ce o face să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare în comparație cu momentul în care se află la cea mai mare distanță.
Următoarea dată la care va avea loc o superlună albastră este august 2032, ceea ce face ca aceasta să fie ultima șansă de a asista la fenomen.
În ciuda a ceea ce sugerează numele, cea de-a doua lună plină nu va fi albastră, numele referindu-se pur și simplu la faptul că este a doua lună plină dintr-o lună calendaristică – lunile pline apar la fiecare 29 de zile, ceea ce înseamnă că, ocazional, o singură lună va prezenta două.
Se știe că lunile de culoare albastră apar atunci când există o perturbare majoră a atmosferei Pământului, cum ar fi în urma unui vulcan. Potrivit NASA, lunile albastre au fost frecvente după erupția vulcanului indonezian Krakatoa din 1883.