S-a majorat plafonul până la care persoanele juridice române sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro .
Acest regim de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018 şi de către companiile care desfăşoară activităţi în următoarele domenii, dacă veniturile realizate la finele anului 2017 sunt mai mici de 1.000.000 euro, respectiv:
- în domeniul bancar;
- în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
- desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
- desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.
Sub sfera aplicării regimului microîntreprinderilor nu vor putea intra următoarele persoane juridice române :
- Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
- Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
- Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
- Fondul de garantare a asigurărilor, constituit potrivit legii;
- entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică
Menţionăm că din 2018 a fost eliminată posibilitatea microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în situaţia în care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei.
Totodată a fost eliminată condiţia privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de cel puţin 80% din veniturile totale. Astfel,obţinerea de venituri din consultanţă şi management , în orice proporţie , nu mai constituie un obstacol pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor.
Modificările aduse Titlului III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt aplicabile începând cu 1 ianuarie 2018.