Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Palatul Cotroceni, cu premierul Florin Cîțu, cu miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Vlad Voiculescu şi Sorin Cîmpeanu, precum şi cu şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și cu Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
Participanţii au hotărât deschiderea şcolilor, pe baza rezultatelor înregistrate în ultima perioadă, referitoare la pandemia de COVID, transmite Antena 3, citând surse politice.
Astfel, ar urma să meargă fizic la şcoală copii din ciclul primar (clasele I – IV), cei din anii terminali (clasele VIII şi XII) precum şi cei de vârstă preşcolară – la creşe şi grădiniţe.
Anterior deciziei de marţi, autorităţile au precizat că, în funcţie rata de infectare în care se află localitatea, o anumită şcoală s-ar putea regăsi în scenariul verde – în care merg la şcoală elevii din toate clasele, în scenariul galben – în care merg la clasă elevii din anii terminali, cei de ciclu primar şi cei preşcolari sau în scenariul roşu, în care merg fizic la unităţile de învăţământ doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar.
Sorin Cîmpeanu a anunţat, de asemenea, evaluări epidemiologice săptămânale în perspectiva deschiderii şcolilor pe 8 februarie. În funcţie de cifre se va decide dacă orele continuă în clasă sau online.
„Analiza epidemiologică de astăzi se va face nu doar din perspectivă cantitativă, evoluția ratei de infectare, numărul de infectări, se va face și din perspectiva calitativă.
Evaluările vor fi făcute cu o cadență săptămânală, de încadrare într-un anumit scenariu: verde, galben sau roșu. Înțeleg de la colegii din sănătate că, pentru a pentru a certifica acest trend, în creștere sau în scădere, e nevoie de o perioadă tampon de 72 de ore pentru ca eventuale valori, la limită sau peste limită, limita de 1 sau peste 3 să poată fi certificate și să nu fie simple accidente”, a precizat el.
Câmpeanu: Doar trei state europene ţin şcolile închise
Înaintea şedinţei de la Cotroceni, Câmpeanu se arăta favorabil deciziei de deschidere a şcolilor pentru cursurile prezenţiale. El a spus că datele analizate n-ar reprezenta o piedică în calea deciziei de deschidere a școlilor în format fizic.
Ministrul a reaminti că, în Uniunea Europeană, doar 3 state au decis să nu deschidă fizic, încă, unitățile de învățământ. Este vorba despre Germania, Danemarca și Portugalia.
Cine va face în continuare şcoală online
Sorin Câmpeanu a enumerat categoriile de elevi ce vor face şcoală online chiar şi în cazul deschiderii şcolilor pentru cursuri cu prezenţă fizică:
- Prima categorie: elevii care au vulnerabilități medicale; aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare – predare online.
- A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea ministrului Sănătății și Educației este aceea de a rămâne acasă și de a nu intra în colectivitate.
- A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale.
- A patra categorie: profesori cu vulnerabilități cronice, certificate de medicina muncii.
- A cincea categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.