În Parlament, a fost depusă o inițiativă legislativă care să reglementeze regimul şi recoltarea trufelor. Prin trufă se înţelege corpul fructifer al unei ciuperci subterane comestibile din încrengătura Ascomycota, familia Tuberaceae.
Trufa neagră se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie; trufa de vară 1 iunie – 15 septembrie; trufa de toamnă 1 august – 31 decembrie; trufa usturoiată 1 septembrie – 1 decembrie; trufa încrețită 1 septembrie – 1 decembrie; trufa de iarnă 1 decembrie – 31 decembrie; trufa de primăvară 15 aprilie – 15 mai; trufa porcească 1 iulie – 30 octombrie Este obligatorie o autorizaţie de recoltare, emisă de administratorul fondului forestier (se plăteşte o taxă). Vanghina este unealta folosită pentru recoltarea trufelor, dar nu poate depăşi 1 metru lungime, iar tăişul curbat nu poate depăşi lungimea de 6 cm şi lăţimea de 5 cm. Recoltarea se realizează cu maximum doi cîini, dresaţi pentru identificarea trufelor. Se interzice recoltarea trufelor sub 5 grame. Trufele stricate nu se recoltează şi se lasă în locul în care au fost descoperite.
Se interzice recoltarea trufelor în arborete cu vîrsta sub 10 ani şi în arborete în care este declanşată regenerarea naturală. Se interzice recoltarea trufelor în parcuri naționale, parcuri naturale, situri Natura 2000 şi arii protejate, de interes național sau local. Trufele de calitatea I au greutatea peste 18 g. Calitatea a II-a, 5-18 g. Nerespectarea legii se va sancţiona cu amendă de 5.000-17.000 lei. Recoltarea trufelor în timpul nopţii se sancţionează cu 10.000-25.000 lei.