Vezi VIDEO
In noaptea de 24 spre 25 martie, Romania trece la ora de vara. Ora 3.00 va deveni ora 4.00, astfel incat ziua de 25 martie va fi cea mai scurta, avand doar 23 de ore. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures spun ca masura e una benefica pentru echilibrul ecologic, deoarece se consuma mai mult lumina naturala. In schimb, medicii maramureseni recunosc ca schimbarea orei are efecte negative asupra sanatatii.
In fiecare an, in ultima duminica din martie, Romania se aliniaza la ora de vara. Conventia, care se aplica in tara noastra din anul 1979, permite folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial. Reprezentantii APM Maramures considera ca folosirea luminii naturale previne dezechilibrul ecologic.
„Se utilizeaza mai mult lumina naturala. Orice kilowatt produs si consumat inseamna dezechilibru economic pe de o parte, dar in general dezechilibru ecologic. Atata timp cat este practicat la nivel mondial, nu numai in statele Uniunii Europene inseamna ca avantajele unui astfel de orar sunt foarte mari”, afirma directorul APM Maramures, Viorel Iancu.
In schimb, medicii maramureseni nu vad cu ochi buni trecerea la ora de vara, spunand ca meteosensibilii au cel mai mult de suferit in urma acestei schimbari. Persoanele afectate vor simti ca sunt mai apatici, mai prost dispusi si vor avea dureri musculare.
“Din pacate, ne va afecta in rau, se stie ca foarte multi dintre noi suntem meteosenbsibili si atunci schimbandu-se acest ritm zi-noapte, pentru ca deja ne-am invatat ca dimineata sa fie mai multa lumina si vor reveni din nou sa ne trezim mai la intuneric si atunci ne va afecta vom fi mai prost dispusi mai somnorosi, se intampla mari perturbari in organismul si celor care nu cred ca sunt meteosensibili ”, a precizat medicul Felicia Borz.
In ciuda avertizarilor medicale, oficialii APM nu intrezaresc, cel putin deocamdata, renuntarea la schimbarea orei, cu toate ca deja in unele state a fost adoptata aceasta metoda. Astfel, rusii isi vor muta pentru ultima data ceasurile cu o ora inainte in aceasta primavara, dupa ce in toamna anului trecut au decis sa renunte la schimbarea orei. In intreaga lume exista 110 tari care folosesc acest mecanism. Islanda este singura tara din Europa care nu trece la ora de vara.
Sursa: Camelia Tocaci, Adina Timis