Noile scanere 3D din aeroporturi vor duce la sfârșitul celor aproape două decenii de când pasagerii nu au avut voie să călătorească cu prea multe lichide în bagaje. Astfel, se va putea zbura în siguranță, chiar și cu ele. Principala regulă care va fi operată și în România va fi eliminarea limita de 100 de ml pentru lichide în avion. Astfel, cei care călătoresc cu avionul vor avea voie să facă asta. Noile scannere tridimensionale vor apărea pe aeroporturile din ţară şi au capacitatea de a detecta lichidele periculoase.
Introducerea scannerelor tridimensionale vor elimina necesitatea limitei de 100 de ml pentru lichide în avion. Vestea bună este că sunt deja instalate la Cluj şi la Timişoara. Ar urma să fie montate și la Otopeni, spre finalul anului, a treia licitație fiind deja în curs.
Este vorba despre o investiție de 18 milioane de euro pentru 18 astfel de dispozitive. 16 dintre ele vor fi montate la Otopeni. Totodată, alte două vor fi montate la Aeroportul din Băneasa.
Tehnologia seamănă cu cea a unui computer tomografic din industria medicală. Astfel, inspectorii de securitate vor putea analiza ce avem în bagaje.
În urma schimbărilor, vom putea călători inclusiv cu sticlele de apă care sunt mai mare de 100 de ml.
Reprezentanţii Aeroportului Otopeni au transmis că vom putea trece la controlul de securitate încălţaţi, fără a mai fi nevoiți să ne descălţăm atunci când inspectorii ne vor cere acest lucru.
Amintim că aceasta regulă a fost implementată la nivel european în anul 2006. La momentul respectiv, un grup de terorişti ar fi pus explozibil lichid în sticle de băuturi răcoritoare.
Poliţiştii britanici au descoperit atunci pericolul din aeroport. Astfel, s-a implementat regula de 100 de ml la bagajul de mână.
După 18 ani, limita de 100 de ml de lichid din bagajul de avion va fi în curând eliminată în mai multe țări. În unele, schimbările au fost deja implementate. Totul va fi datorită scanerelor de securitate avansate.
Folosind tehnologia cu raze X a tomografiei computerizate (CT), similară cu cea utilizată în domeniul medical, scanerele oferă o imagine 3D clară a tot ceea ce se află în bagajele pasagerilor. Imaginile pot fi rotite la 360 de grade și mărite, permițând o analiză amănunțită a fiecărui detaliu.
Practic, va avea loc o despachetare digitală a bagajelor, potrivit explicațiilor oferite de producătorul de dispozitive Smiths Detection. Vorbim despre o îmbunătățire față de imaginile 2D curente utilizate în majoritatea aeroporturilor.
„Cea mai nouă tehnologie de screening care este implementată poate detecta compuși explozivi în cantități mai mari”, a mai dezvăluit un purtător de cuvânt al Administrației de Securitate a Transporturilor din SUA (TSA).
Dacă un articol pare suspect, bagajul va fi controlat de către ofițerii de securitate, care o vor inspecta pentru articole interzise. Datorită noilor scanere, alarmele false vor fi mai puține la număr, ceea ce ar promite o reducere a verificărilor inutile ale bagajelor turiștilor.
Potrivit celor mai recente informații, unele aeroporturi deja au renunțat la limita de 100 de ml de lichid din bagajele călătorilor. Printre acestea se numără Aeroportul Internațional Teesside din County Durham, Marea Britanie, Aeroportul Internațional Schiphol din Amsterdam sau Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci din Roma.
Reprezentanții aeroportului El Prat din Barcelona au anunțat că speră să înceapă implementarea noului sistem în vara anului 2024.
După folosirea noilor scanere 3D pe aeroporturile din România, cei care călătoresc cu avionul vor avea voie să facă asta, adică să aibă recipiente cu lichide mai mari de 100 ml.