Compania americana United Global Resources (UGR), al carei presedinte si co-fondator este generalul Wesley Clark, consilier onorific al premierului Victor Ponta, este interesata sa investeasca in reluarea activitatii miniere la Remin Baia Mare, aflata in insolventa. Remin si-a intrerupt defintiv activitatea in 2006, iar din 2009 se afla in insolventa. Inainte de 1989, compania a avut chiar si 30.000 de angajati, scrie Mediafax. In luna mai, toate depozitele de pirita aurifera ale Remin au fost cumparate pentru 53,1 milioane de dolari de traderul elvetian de metale si minereuri Werco Trade.
Pe langa UGR, mai sunt interesate sa participe la finantarea Remin si companiile Glencore (Elvetia), Romaltyn, African Consolidated Resources si New Mineral Procesing, a declarat agentiei Mediafax presedintele Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Adrian Volintiru.
„Eu nu m-am intalnit cu niciuna dintre aceste companii, au avut intalniri la nivel inalt. Mi-ar placea sa vina si alte companii”, a afirmat Volintiru. El a adaugat ca in varianta cea mai optimista va fi organizata in două luni o licitatie pentru selectarea investitorului, iar in cel mai rau scenariu in termen de patru luni. Remin este detinuta integral de stat, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizării in Industrie.
United Global Resources (UGR) ofera servicii financiare si consultanta strategica atat pentru Statele Unite ale Americii si companii internationale. Prin intermediul uneia din subsidiarele sale, UGR isi indreapta serviciile inspre domenii precum energia, resursele naturale sau tehnologie, potrivit detaliilor de pe pagina de internet a companiei. Fostul comandant NATO, Wesley Clark, detine functia de Chief Executive Officer la UGR LLC, subsidiara a firmei mama United Global Resources, conform datelor prezentate pe site-ul companiei.
Cum a ajuns presedintele UGR, Wesley Clark, consilier onorific al premierului Romaniei este foarte simplu, daca ne luam dupa o declaratie a lui Victor Ponta, facuta chiar in toiul ”loviturii de stat” din 2012. In iulie 2012, dupa ce s-a intors dintr-o vizita la Viena, Ponta a anuntat ca si-a gasit un consilier pe probleme strategice: „Printr-o cunostinta comuna, a fost un noroc extraordinar, ne-am intalnit si astazi a venit in Romania. Este o mare oportunitate, generalul Clark este un extraordinar economist, este implicat la nivelulcel mai inalt in strategii economice, este un om pe care oricine l-ar vrea, iar un prim-ministru nu ar rata o asemenea ocazie. I-am promis ca vom rezolva rapid criza politica si ca vom avea in continuare o justitie independenta”.
Generalul american Wesley Clark a fost comandant al fortelor NATO din Europa in timpul razboiului din Kosovo. Dupa incheierea carierei militare, Clark a cochetat cu politica si a candidat la primarele democrate pentru Casa Alba, o campanie sponsorizata de George Soros. A esuat, insa s-a lansat in afaceri in domeniul extractiv si energetic in Balcani. Clark conduce corporatia energetica canadiana (din nou canadiana) Envidity. Generalul businessman a cerut autoritatilor kosovare o licenta pentru exploatarea rezervelor de carbune din Kosovo, unde vrea sa obtina combustibili sintetici. Cercul se inchide in Balcani, unde a inceput sa investeasca si Benny Steinmetz, unul dintre marii actionari de la Gabriel Resources si un dusman declarat al lui George Soros.
Compania elvetiana Glencore a incercat sa participe la privatizarea Cupru Min, insa nu a reusit sa depuna la timp actele cerute in anuntul de intentie. Sa ne amintin de guvernul Mihai Razvan Ungureanu si al sau ministru al Economiei, Lucian Bode. Aceasta a fost perioada in care o firma canadiana obscura, Roman Copper, a castigat licitatia pentru Cupru Min, care detine zacamantul de la Rosia Poieni, 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Compania a castigat licitatia, cu 200 de milioane de euro, dar a refuzat sa achite la termen pretul pentru actiuni si sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu. Procesul a esuat, insa sa ne amintim ca Traian Basescu i-a trasat noului ministru Andrei Gerea sarcina: Cupru Min si Oltchim.
La inceput de septembrie 2013, ministrul Varuja Vosganian anunta ca in cursa pentru atragerea de investitii la S.C. Cupru Min S.A Abrud se afla trei companii, anume Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) si aceeasi perseverenta Glencore (Elvetia).
Potrivit Bursa.ro, Romaltyn Mining este controlata de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, un prenier cunoscut pentru deschiderea robinetului privatizarilor in tara sa (1999-2000). Sturza a fost presedinte-director general al Rompetrol Moldova incepand din 2002. A parasit compania in 2009, dupa ce a jucat un rol esential in cumpararea companiei lui Dinu Patriciu de catre KazMunayGas, in calitate de director general adjunct. Businessmanul-premier de la Chisinau, cel sub care fostul premier Vlad Filat a prosperat, avand portofoliul privatizarii, pare un specialist in spatiul ex-sovietic, caci Romaltyn Mining a fost preluata de el de la Mihail Prohorov, fost prezidentiabil in Federatia Rusa si unul dintre magnatii aurului din aceast stat.
O parte dintre actiuni apartin unei firme din Kazahstan, tara cu Sturza are bune relatii, iar Romania are acorduri de colaborare privind cooperarea economica, promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital.
Bursa.ro. scrie ca o alta companie interesata de Remin Baia Mare este New Mineral Procesing, infiintata de omul de afaceri constantean Liviu Bamburic, in 2010. potrivit datelor din Monitorul Oficial numarul 3885/9.09.2010, New Mineral Procesing are nu mai putin de noua asociati, cele mai multe actiuni fiind detinute insa de Liviu Bamburic, care este si membru fondator, cu 72%.
Ultima companie interesata de Remin este African Consolidated Resources, reprezentata in Romania de catre Andrew Prelea si Gabriela Dobrota, aceasta din urma a fost director la combinatul chimico-metalurgic Phoenix si ulterior director la SC Energo-Mineral Baia Mare, companie care a avut un parteneriat cu Rosia Poieni, scrie Bursa.ro.
Sursa: eMM.ro