Astăzi, la Prefectura Maramureș a avut loc o ședință a grupului de suport tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, având ca scop analiza situației hidrologice și asigurarea cu apă a populației. În cadrul întâlnirii s-a analizat situația pe zone, din județ și s-au luat măsuri de economisire a apei. Astfel, avem localități unde deja au fost impuse restricții de apă și unele care se află în pericol de a rămâne fără apă. Pe această cale, primarilor li s-a transmis să aibă toleranță zero, față de cetățenii care fac risipă de apă.
” Seceta îndelungată afectează calitatea vieții, motiv pentru care intervenim atât pentru a preveni, cât și pentru a restabili consecințele acestei perioade. La nivelul județului nostru ne confruntăm cu situații critice în ceea ce privește alimentarea cu apă în anumite zone și scăderea debitelor pe cursul de apă.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a reluat Planul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei, pe teritoriul județului Maramureș, urmând a fi recomunicat comitetelor locale pentru situație de urgență. Reiterez importanța aplicării și respectării acestuia de către toate UAT-urile și de către fiecare cetățean.
Recomandarea mea a fost ca pentru toate aceste aspecte să fie efectuate analize și verificări, iar pentru orice formă de încălcare să existe toleranță 0. Am solicitat să fiu informat zilnic cu privire la situația din județ, modificările ori remedierile apărute. Având în vedere repercusiunile perioadei secetoase pe care județul nostru o traversează, vă sugerez să acordați o atenție sporită risipei de apă!”, a transmis prefectul județului, Rudolf Stauder.
Situația la zi, la nivel de județ este următoarea:
– La Sighet, din cauza consumului ridicat de apă pentru uz gospodăresc, capacitatea de transportare este insuficientă.
– La Șomcuta Mare este introdus un program de restricții care include întreruperile de apă în intervalul orar 22:00 – 8:00.
– La Târgu Lăpuș există probleme la captările de suprafață.
– La Lăpuș s-a refăcut o captare.
– Au scăzut foarte tare debitele de apă pe cursul râurilor, iar anumite porțiuni sunt secate: Bârsău-Bozânta, Nistru-Bușag.
– Odată cu scăderea debitelor, se intensifică problema poluării cursurilor de apă.
– În 21 august a fost sesizată o conductă magistrală avariată în Bocicoiu Mare.
– Fenomenul poluării resurselor de apă curgătoare care afectează cursurile de apă și implicit asigurarea apei prin captările de suprafață în zonele Firiza și Șomcuta.
– Este necesară o verificare pe râul Firiza, pentru a fi identificați cetățenii care fac deversări ale apelor menajere.
– La Firiza există un procent de umplere de 89%.
– Vișeu de Sus și Vișeu de Jos sunt zone cu probleme, din cauza creșterii consumului cu 50%, existând riscuri imediate de a avea deficit de apă.
– La Vișeu de Mijloc au fost impuse restricții de apă.
– Zonele istorice predispuse sunt Coroieni, Vima, Desești, Ocna Șugatag și acolo unde există captări de subteran.
Ana-Maria Hojda