Vezi VIDEO
Temperaturile ridicate si lipsa ploilor au impiedicat dezvoltarea multor soiuri de fructe si legume. Si strugurii au avut de suferit, pentru ca s-au copt mai repede decat in ceilalti ani. In schimb, boabele, e drept mai micute, au devenit dulci si aromate.
“Aceste fenomene au dus la acumularea zaharurilor in boabe, ceea ce le-a dat o calitate superioara si au influentat in sens pozitiv calitatea vinului. Productia de struguri va fi mica, insa boabele vor fi dulci”, a declarat consilierul superior in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures, Melania Oltean.
Si producatorii maramureseni se lauda cu aroma strugurilor carora le-a priit caldura, astfel incat fructele au ajuns sa fie delicioase. “O fost seceta, n-au boabe de-ajuns, de dulci is dulci. Va iesi bun vinul”, a remarcat una dintre producatoare, Maria Pasca. O alta, Reghina Lupse, a spus ca “anul asta s-au facut, numai ca au ramas mai mici din cauza secetei. Sunt foarte gustosi si buni”. ”Asa credem ca va fi bun si dulce. De felul nostru, in Romania noi avem vita buna”, a completat femeia.
Maramuresul detine o suprafata de 243 de hectare de soirui hibride autohtone de struguri si circa sase hectare de struguri de vita nobila, toate fiind in gospodariile cetatenilor.
Sursa: Camelia Tocaci