"La Calafat avem un deficit de apa de 1.830 mc/ha, iar la Giurgiu de 1.524 mc/ ha, ceea ce arata un procent de numai 19 la suta din capacitatea utila de apa a solului", a spus Mateescu.
Ea a precizat ca, in judetele din sudul tarii, Constanta, Dolj, Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Olt, culturile de grau si orz inregistreaza un grad ridicat de ofilire din cauza secetei extreme, iar daca nu se va iriga aceste culturi vor fi in totalitate compromise. In aceste zone deficitul de apa se situeaza intre 1.200-1850 mc/ha.
Seceta a afectat si culturile insamantate in primavara, cu precadere porumbul si floarea soarelui, unde deficitul este de 300-450 mc/ha. "Daca nu va ploua in perioada urmatoare sau nu se va iriga in aceste zone si aceste culturi se vor deprecia din cauza accentuarii deficitului de apa din sol", a mai subliniat seful Laboratorului de Agro-Meteorologie.
In aceste conditii, cel mai mult au de suferit mici fermierii care nu isi pot permite sa-si irige culturile. Specialistii ANM au precizat ca si iarna atipica, fara precipitatii inca de la inceputul sezonului rece, din luna noiembrie, a contribuit la accentuarea deficitului de apa din sol.
Ca urmare a secetei din ce in ce mai accentuate si a temperaturilor tot mai ridicate din ultima perioada, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a convocat pentru marti, 15 mai, intrunirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in vederea evaluarii situatiei si a stabilirii masurilor care se impun pentru diminuarea efectelor secetei.
Energia electrica se poate scumpi in lipsa apei
Temperaturile ridicate prognozate pentru 2007 si lipsa precipitatiilor pot duce la o eventuala scumpire a pretului energiei electrice, precum si la probleme ale balantei economice a Romaniei, a avertizat la randul sau ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Orice producator de energie electrica care solicita o majorare a preturilor trebuie sa justifice foarte bine o astfel de cerere, pentru ca dorim sa mentinem pretul energiei electrice sub rata inflatiei in 2007", a aratat ministrul Vosganian, care considera ca 2007 va fi un an normal din punct de vedere al pretului la energie. Cu toate acestea, a explicat el, un an secetos ar duce la scaderea productiei din hidrocentrale si la obligativitatea de a produce energie pe baza de combustibil fosil.
Acesta a adaugat ca este foarte important ca debitul Dunarii sa nu scada la Cernavoda, pentru a asigura racirea reactoarelor nucleare, mai informeaza Rompres.
Sursa: Ioana Osan