Oamenii de stiinta au mai descifrat o parte din secretele aurorelor boreale, conform unui comunicat stiintific dat publicitatii de NASA, acestea fiind formate in urma unor explozii magnetice produse in spatiu la aproximativ o treime din distanta de la Pamant la Luna.
Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine mai puternicele, ar si mai rarele furtuni geomagnetice care pot prabusi sateliti de pe orbita pamantului, ii pot afecta pe astronautii de pe ISS si pot perturba sistemele de comunicatii si alimentarea electrica pe Pamant.
O flota formata din 5 sateliti de dimensiuni mici, botezata Themis, a urmarit formarea unei furtuni geomagnetice in luna februarie, intr-o perioada de timp in care observatoarele din Canada si Alaska au anuntat formarea de aurore boreale. In aceasi perioada s-a produs si varianta sudica a aurorei boreale, cunoscuta sub numele de aurora australa.
O echipa de cercetatori de la University of California din Los Angeles, coordonata de Vassilis Angelopoulos, a confirmat faptul ca furtuna geomagnetica observata la peste 125.000 de kilometri de Pamant a fost provocata de un fenomen de reconectare magnetica. Liniile de camp magnetic ale Pamantului sunt intinse sub actiunea vantului solar ca niste curele de cauciuc si uneori se rup si se prabusesc spre Pamant unde se reconecteaza, producand un scurtcircuit magnetic.
Energia acestui scurtcircuit magnetic alimenteaza aurorele boreale si australe, sustine prof. Angelopoulos.
Cei cinci sateliti Themis spacecraft – un acronim folosit de NASA pentru ”Time History of Events and Macroscale Interations during Substorms” – au fost lansati in cursul anului trecut cu ajutorul unei singure rachete.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult