Pentru ca in vreme de criza economica putini romani isi permit sa taie porcul, majoritatea baimarenilor s-a indreptat spre comerciantii de preparate din carne pentru a se aproviziona cu produsele traditionale pentru masa de Craciun. Multi aleg sa faca piata chiar in ziua Ajunului, sperand ca vor prinde preturi mai mici. In plus, au incredere ca vanzatorii, cei mai multi veniti din satele din apropierea Baii Mari, au cei mai buni carnati si cea mai buna slanina.
Veronica Lucian este gospodina de cand se stie. De loc e din Dumbravita si vine saptamanal in pietele din Baia Mare pentru a-si vinde alimentele produse in propria-i gospodarie. Acum, femeia a adus in Piata “Izvoarele” carnati si caltabosi. Spune ca sunt cei mai buni de pe piata, dovada ca are musterii din plin.
Cum se fac carnatii traditionali nu mai e un secret, insa gustul tine de talent si experienta, pentru ca… totul se face dupa ochi.
Proportia ingredientelor e hotarata pe loc de gospodina. De exemplu, maramureseanca din Dumbravita spune ca produsele, ce-i drept mai grase, trebuie musai sa contina „un miez de slanina si poprica”.
“Se ia carnea ceie buna si punem piper, poprica si un pic de slanina. Le mai amestecam si cu slanina, sa fie mai gras carnatul, mai bun… Apai imi ie vreo doua-tri ore, depinde cat ii de mare porcu’. Se vand, dara ca sa vand, 250-260 de mii de lei (n.r. lei vechi)”, a explicat Veronica Lucian.
Preturile sunt mari sau mici, in functie de buzunar, insa vanzarile merg bine. Si de aceasta parere nu este doar “tanti Veronica”, ci si alti vanzatori veniti din satele din apropierea urbei, care fac un ban din produsele de sezon.
“Carnati, caltabosi, costita afumata, asta avem. Preturile nu-s mari: 30 de lei (n.r., kilogramul) la carnat, 15 lei caltabosul, la fel costita…”, a spus Aurelia Rad din Coas.
Comerciantii de produse traditionale din carne de porc afirma ca si-ar dori sa aiba atatia cumparatori tot timpul anului, nu doar de sarbatori. Oamenii se plang ca legumele, fructele sau laptele nu se mai vand ca in alti ani, pentru ca lumea nu are bani.
Sursa: Catalin Tineghe