Vezi VIDEO
Doctor in mecanica tehnica, primarul Cristian Anghel va deveni, in 19 martie, si doctor in administratie publica. Pe langa motivatiile care tin de dezvoltarea structurii intelectuale personale si de cea a specializarii intr-un domeniu in care activeaza de 17 ani, primarul baimarean a mai avut un motiv special pentru care si-a dorit cel de-al doilea titlu de doctor. In urma cu 11 ani, Curtea de Conturi i-a cerut sa returneze sporul de doctorat pe care Cristian Anghel si l-a dat timp de sase luni.
Peste doar zece zile, cel care ocupa de 17 ani fotoliul de primar al Baii Mari, Cristian Anghel (59 de ani), isi va lua cel de-al doilea doctorat. Doctor in mecanica tehnica, Anghel va deveni, in 19 martie, si doctor in administratie publica.
„Mi-am sustinut cele patru examene, cele patru referate, teza de doctorat (pe care am predat-o in urma cu o saptamana) si, in acest moment, sunt in faza finala. Sper ca in 19 martie, la ora 11.00, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti sa sustin public teza de doctorat”, a confirmat Anghel.
De unde apetenta primarului Baii Mari pentru specializari in domeniile in care activeaza, a incercat chiar el sa lamureasca. Spune ca „povestea e mai lunga” si ca incepe in 1974, cand a terminat Facultatea de Mecanica – sectia de Masini Tehnice, de la Politehnica din Bucuresti, si a ratat ramanerea in mediul universitar sau intr-un centru de cercetare pentru ca s-a schimbat legea.
„Legea s-a schimbat chiar in acel an si ne-a obligat sa plecam in productie. Am luat repartitie la intreprinderea Autobuzul Bucuresti, unde am lucrat doi ani si patru luni dupa care m-am mutat in Baia Mare, cu sotia, cu primul copil si al doilea pe drum. Aici am lucrat in cercetare, la o filiala a CEPROM Satu Mare, iar din septembrie 1978, la fostul Institut de Cercetari Baia Mare”, a povestit Anghel.
Meserie nou, doctorat nou
Dupa ce si-a terminat doctoratul, in iulie 1990, a devenit conferentiar si seful catedrei de Discipline Mecanice la actuala Universitate de Nord. Era doctor in mecanica atunci cand a devenit primar al Baii Mari, in 1993, si atunci s-a gandit sa se specializeze pentru ca intrase intr-un nou domeniu complet nou.
„Am vrut sa ma inscriu la doctorat in administratie publica, dar exista o prevedere conform careia pentru asta trebuia sa ai studii de specialitate. Si atunci am inceput facultatea de drept, initial la Oradea, iar apoi m-am transferat in Baia Mare. Am terminat si aceasta facultate, la zi, cu diploma de licenta, deci sunt si licentiat in drept”, a explicat Anghel.
Motivatia colectiei de doctorate
Spune ca atunci cand era in anul doi la Drept s-a schimbat legislatia si putea sa-si sustina doctoratul indiferent de studiile initiale. „Fiind o persoana destul de meticuloasa si constiincioasa, mi-am terminat si Facultatea de Drept si m-am inscris simultan la doctorat, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti, in Administratie Publica, mai exact in Management public, politici publice aplicate in administratia publica locala”, spune primarul Baii Mari. Tot la SNSPA a facut si un masterat in domeniul Administratiei publice.
Teza de doctorat a lui Cristian Anghel are ca subiect „Management Public – Politici publice utilizate in administratia publica locala”. Insa mai merita atata invatatura, tinand cont ca s-a eliminat pana si sporul de doctorat? „Merita pentru tine, ca persoana, pentru comunitate si pentru a fi la curent cu noutatile din domeniu. E usor sa fii primar daca nu te preocupa autopregatirea profesionala, stand si petrecand patru ani intr-un birou…”, crede Anghel.
Returnarea sporului ilicit
Apoi… o dezvaluire, „nu esentiala, dar motivanta”. „Pana acum cateva saptamani, cand a fost eliminata de Guvernul Boc, exista o prevedere legala, foarte veche, inca dinainte de ’90. Conform acesteia, cei care au doctorat au dreptul la un spor la salariu. In anul 1998, acest spor era de 15%. Evident, mi-am acordat acest spor, circa sase luni, dupa care a venit Curtea de Conturi in control. Au constat ca nu am doctoratul in specialitate si ca nu aveam dreptul sa obtin un spor… Din punctul meu de vedere, a fost o chestiune de interpretare, dar n-am contestat-o la instanta, desi poate as fi castigat… Si asta a fost un argument ca sa ma duc sa imi pregatesc studiile in domeniul administratiei publica”, a recunoscut Anghel.
Spune ca la acea vreme s-a gandit ca are dreptul la acel spor de doctorat. „Cand s-a constatat ca nu am acest drept, interpretat, zic eu, ca omul cinstit am returnat sumele aferente si mi-am vazut de treaba”, a mai spus Anghel.
Sursa: Catalin Vischi