Vezi VIDEO
Conducerea Muzeului de Mineralogie din Baia Mare a decis sa faca investitii serioase in asigurarea securitatii exponatelor din cadrul institutiei muzeale. Acest lucru vine dupa ce a ramas fara unul dintre cele mai rare si valoroase exponate din patrimoniu. Muzeul va fi dotat cu senzori de miscare, iar geamurile vor fi dotate cu gratii pentru ca valoroasele esantioane sa fie in siguranta.
In fiecare an, Muzeul de Mineralogie cheltuieste in jur de 100.000 lei pentru paza, siguranta, interventie si supraveghere, spun reprezentantii institutiei. Cu toate acestea masurile de securitate au avut nevoie de imbunatatiri dupa ce in urma cu circa trei saptamani, un calcit in valoare estimata de 35.000 lei a fost furat.
„S-au montat senzori de miscare, s-au montat lampi care, de asemenea, detecteaza miscarea, iar acum urmeaza sa punem gratii la geamuri in zonele cu posibile probleme, dar, din pacate, nu ne putem pune cu mintea hotului”, a declarat Elisabeta Fodor, directorul interimar al Muzeului de Mineralogie.
Calcitul de Herja, jumatate alb, jumatate negru, a disparut dupa ce un hot a spart trei geamuri care nu aveau gratii, a fost mai rapid decat paznicul si a reusit sa dea plece cu valorosul mineral in doar 10 secunde. „24 de ani a stat esantionul in vitrina lui si nu a patit nimic. Daca ne-am fi putut gandi cu mintea hotului, bineinteles ca am fi aplicat orice masura. Din pacate, si acum, cand vorbesc despre aceasta piesa, pe mine ma doare sufletul”, marturiseste Elisabeta Fodor.
Vitrina unde pana acum o luna „trona” una dintre cele mai frumoase piese de muzeu este goala, semn ca oficialii muzeului mai spera inca in recuperarea acestui valoros exponat.
Sursa: Tania Purcaru