Azi a avut loc, la Cluj, şedința Comitetului de Bazin. La ședință au participat reprezentanți ai autorităților naționale, locale și județene, ai operatorilor de apă, ai instituțiilor publice, ai agenților economici și ai ONG-ului pentru protecția mediului, din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).
În acest an, evenimentul face parte din seria manifestărilor care celebrează Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în data de 22 martie. Anul acesta tema aleasă este „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!” și are ca scop “aducerea” la suprafață a comorii ascunse, apa subterană, atât de importantă pentru menținerea vieții noastre și a ecosistemelor terestre și acvatice deopotrivă.
În cadrul ședinței, au fost prezentate rezultatele procesului de consultare a publicului, desfășurat în perioada 30 iunie – 30 decembrie 2021, cu privire la conținutul proiectului Planului de Management actualizat al Spațiului Hidrografic Someș-Tisa 2022-2027. Planul de Management al Spațiului Hidrografic Someș-Tisa a fost avizat de toți membrii Comitetului de Bazin, iar forma finală urmează să fie publicată pe site-ul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa.
În cadrul Planului de Management Bazinal, specialiștii realizează evaluarea cantitativă și calitativă a stării corpurilor de apă subterană, inclusiv analiza presiunilor antropice la care sunt supuse și care pot conduce la deteriorarea stării bune a apelor subterane. Conform metodologiei de evaluare, toate corpurile de apă subterană din bazinul hidrografic Someș-Tisa au stare chimică bună, adică au atins obiectivele de mediu.
Un alt subiect prezentat astăzi în cadrul şedinței, a fost progresul înregistrat la nivelul ABA Someș-Tisa cu privire la activitățile aflate în curs de desfășurare: modelarea hidraulică și hidrologică pentru obținerea hărților de hazard la inundații, precum și rezultatele etapei de Screening din cadrul Programului de măsuri (selectarea măsurilor individuale). Implicarea părților interesate reprezintă o componentă esențială în procesul de validare a celui de-al doilea Plan de Management al Riscului la Inundați. De aceea, aportul adus de părțile interesate în elaborarea hărților de hazard și risc la inundații, a fost prezentat membrilor Comitetului de Bazin.