Vezi VIDEO
Directorii de scoli din Maramures au avut parte de o surpriza in cadrul sedintelor pe care le-au organizat, saptamana aceasta, sefii de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). La reuniunile derulate in Baia Mare si Sighetu Marmatiei, care erau programate sa se axeze pe metodologiile scolare, si-au facut aparitia doi reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie. Prezenta oamenilor legii a bagat spaima in managerii din invatamant, mai ales ca, la finalul intrunirilor, au fost pusi sa isi lase pe o lista semnaturile si numerele de telefon.
Intalnirea cu angajatii DNA le-a ridicat semne de intrebare directorilor de scoli din judet. Mai multi dintre ei au aratat ca s-au simtit ca pe vremea regimului comunist, cand se faceau racolari de informatori in randul angajatilor din diverse institutii. Managerii au explicat ca se asteptau sa se discute despre noua metodologie de miscare a personalului didactic si ca au ramas de-a dreptul surprinsi cand au vazut ca sunt „prelucrati” sa faca denunturi anticoruptie.
“Mi s-a parut straniu si mi s-au ridicat perii in cap. Mi-am amintit de vremurile de demult, cand venea securitatea, la inceput de sedinta, si ne tinea teorii cum sa nu fugim, cum sa nu ne vindem tara sau cum sa nu spunem bancuri despre Ceausesti”, a declarat unul dintre directorii maramureseni, care doreste insa sa ramana sub protectia anonimatului.
Cadrele didactice au aratat ca reprezentantii DNA le-au prezentat mai multe filmulete in care erau surprinse cazuri de flagrant in luarea mitei si ca au fost deranjate de insistenta cu care li s-a cerut sa colaboreze cu procurorii anticoruptie. “Daca au venit, puteau sa isi expuna situatia in 10 – 15 mininute – nimeni nu s-ar fi suparat. Dar, insistentele cu care ne-au cerut sa denuntam, daca stim ceva, si sa ii invatam pe copii cum sa poata sa manifeste – daca dau examene sa denunte cine le ia bani sau chestii din astea, sigur ca ne-au deranjat”, a spus el.
Directorii au marturisit ca panica s-a raspandit si mai mult la final de sedinta, cand un inspector scolar a anuntat ca una dintre listele pe care au fost pusi sa semneze si sa isi treaca numerele de telefon era destinata DNA.
„Directorii au intrat in neliniste, ‘oare ce se intampla’, ‘oare de acum vom fi ascultati pas cu pas’, ‘sa vedem ca nu cumva sa se intample ceva’. Au insistat, spre finalul sedintei, al alocutiunilor, cum sa procedam si sa dam telefon. Mai mai ca nu vroiau sa ne faca informatori ai DNA-ului. /…/ Deja circulau, asa, niste fiori printre directori – ce cauta DNA-ul acolo. E adevarat ca in trecut au fost cazuri de coruptie, dar astea au fost izolate si s-a aplicat legea. Nu poti face insa ca toti directorii sa se simta vinovati sau, stiu eu, sa se fie in starea asta de frica. Ne-o indus frica deja, ne-o indus frica”, a marturisit un director de scoala.
Sefa Inspectoratului Scolar Maramures, Mariana Pop, a explicat ca prezenta reprezentantilor DNA in mijlocul directorilor nu ar fi trebuit sa sperie pe nimeni, deoarece a fost vorba doar de o intalnire pe modelul tuturor celor care se fac cu celelalte institutii publice iar scopul a fost acela de a preventie. “Ideea este de a transmite informatiile sau de a preveni astfel de fapte si nu de a transforma directorii in agenti sau ceva de genul acesta”, a declarat ea.
Oficialii inspectoratului au mai mentionat ca angajatii DNA sunt reprezentanti ai noului birou deschis in Baia Mare si ca si-au aratat disponibilitatea de a se prezenta inclusiv in cadrul orelor de dirigentie pentru a discuta cu elevii si pentru a ajuta la prevenirea actelor de coruptie.
ACTUALIZARE: Prezenti la sedintele organizate de catre Inspectoratul Scolar Maramures au fost reprezentantii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), potrivit lamuririlor date de catre Mariana Pop. „De la inceputul anului, biroul de la nivelul judetului Maramures, al municipiului Baia Mare, al Directiei Generale Anticoruptie doreau sa se intalneasca cu directorii de scoli in cadrul cercurilor pedagogice si sa faca o informare in ceea ce priveste acesti termeni de coruptie, anticoruptie, in ideea de a populariza in randul elevilor si de a-i proteja in traseul lor personal si profesional, in special pe cei de clasa a 12-a, astfel incat sa nu se intalneasca cu astfel de fapte de coruptie”.
Sursa: Vasile Dale