Cel mai dur avertisment ONU de până acum ne spune că suntem în pragul unei catastrofe. Experţii în climă avertizează că în următorii ani vom asista la fenomene meteo extreme fără precedent, ca urmare a impactului dăunător al omenirii asupra mediului.
Raportul arată că, în mai puţin de două decenii, temperatura globală medie va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius, iar până la finalul acestui secol nivelul mării ar putea creşte cu 2 metri. În România, va creşte numărul alunecărilor de teren din Munţii Carpaţi în următorii 10 ani, mai spun experţii. Raportul comisiei ONU a fost publicat ca prefaţă a unui summit decisiv care va avea loc la Glasgow la începutul lunii noiembrie.
”Raportul ne arată că în următorii 20 de ani, temperatura globală medie va ajunge sau va depăşi 1,5 grade Celsius peste nivelul celei din perioada pre-industrială. Ştim de decenii de încălzirea globală, dar acest raport ne spune că aceste schimbări recente climatice se răspândesc peste tot, mai rapid şi instensificat, într-un ritm fără precedent în mii de ani. Influenţa omului produce fenomen climatice extreme, inclusiv valuri de căldură, ploi torenţiale şi secete, tot mai des şi tot mai severe”, a declarat Ko Barrett, vicepreşedinte Grup pentru evoluţia climei IPCC.
Doi români au contribuit la studiul ONU despre climă
Impactul asupra climei este sever în fiecare regiune a planetei și se va agrava pe măsură ce temperatura pe glob crește și cu o fracțiune de grad. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit raportul „un cod roșu pentru umanitate”, menționând că „încălzirea globală afectează fiecare regiune de pe Pământ, multe dintre schimbări devenind ireversibile”. Raportul are aproximativ 3.500 de pagini, reprezintă ani de cercetare pe această temă, a fost scris de peste 200 de oameni de știință din peste 60 de țări și citează peste 14.000 de studii individuale. Printre aceştia este şi un român, Cristian Proistosescu, care a ajuns expert mondial în încălzirea globală. A absolvit Universitatea Princeton, în 2009 şi şi-a luat doctoratul în 2016 la Harvard, la doar 30 de ani, pe tema schimbărilor climatice. La redactarea raportului a contribuit şi o altă româncă: climatologul Roxana Bojariu.