Banca Mondiala de Seminte Svalbard (Svalbard Global Seed Vault) a fost creata de un grup de cercetatori in 2008, avand drept scop conservarea in conditii de siguranta a speciile de plante aflate pe cale de disparitie sau a folosirii semintelor pentru refacerea ecosistemelor in cazul producerii unei catastrofe naturale.
Svalbard Global Seed Vault pastreaza mai mult de 700.000 de mostre distincte de seminte trimise de tari din toata lumea, iar recent responsabilii acestui depozit au primit o cerere din partea Siriei de a-i fi inapoiate semintele depozitate aici, informeaza CNN.
In momentul inceperii razboiului in Siria, in 2011, directorul unui program similiar desfasurat pe teritoriul acestei tari – International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA) – a reusit sa scoata din tara semintele si sa le trimita fie la Beirut (Liban), fie pe arhipelagul Svalbard.
Tinand cont de criza declansata de razboi, oamenii de stiinta din aceasta tara se afla in situatia de a cere semintele pentru a putea reface culturile, in vederea asigurarii hranei populatiei. Astfel, ICARDA a solicitat cele 130 de cutii, ce contin 116.000 de seminte, din depozitul din Svalbard.
Ministrul norvegian al Agriculturii, Sylvi Listhaug, a declarat pentru publicatia VG ca sirienii vor semintele pentru a le planta in aceasta toamna. Semintele obtinute de la aceasta recolta vor fi apoi trimise din nou la depozitul din Svalbard. „Semintele vor fi trimise in alte tari din Orientul Mijlociu, deoarece Siria este inca in razboi, dar din motive de securitate nu vor dezvalui despre ce tari este vorba”, a declarat acesta.
Svalbard Global Seed Vault este situat pe un versant de pe insula Spitsbergen, Norvegia, si a fost numit „Seiful Apocalipsei” deoarece varietatile de seminte stocate in nordul Norvegiei ar putea sa repuna pe picioare agricultura chiar si dupa un cataclism care ar distruge toate culturile din lume.
„Ar fi greu sa relatezi istoria omenirii fara sa faci referire la ce se afla in aceasta camera. Diversitatea este polita noastra de asigurare”, spune Cary Fowler, unul dintre initiatorii proiectului.
Insula Spitsbergen, din arhipelagul Svalbard, a fost aleasa datorita conditiilor ideale pentru pastrarea semintelor pe termen lung. Insula nu prezinta activitate tectonica, este acoperita de permafrost si se afla la 130 de metri deasupra nivelului marii, fiind ferita de inundatii chiar si in situatia in care calota glaciara s-ar topi.
Chiar si in situatia in care instalatiile electrice, care mentin temperatura constanta la -18 grade Celsius, ar ceda, izolatia naturala si artificiala a constructiei ar face sa treaca mai multe saptamani pana cand temperatura ar ajunge la nivelul de la suprafata, de -3 grade Celsius. Banca de seminte se afla la 120 de metri in interiorului unui munte de pe insula Spitsbergen, situata la 78 de grade latitudine nordica, la doar 1.300 de kilometri de Polul Nord.
Sursa: Mediafax