Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a organizat miercuri, 16 octombrie, in Seini, seminarii de educatie ecologica pentru copii, sub solganul ”Apa are grija de tine. Tu ai grija de ea?”.
Evenimentele s-au desfasurat in scoala generala respectiv gradinita si au fost sustinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori – educatie ecologica, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.
Seminariile s-au organizat pentru fiecare grupa de copii separat. Astfel, cu ajutorul brosurilor si al proiectiilor, cele trei grupe de copii, prescolari, ciclul primar si cel gimnazial au primit informatii despre importanta apei pentru mediul inconjurator si sanatatea omului; utilizarea apei; sursele de poluare a apei la nivelul gospodariei (gunoi menajer, gunoi de grajd, latrina, fertilizanti sau pesticide); protejarea mediului inconjurator. De asemenea, in sesiunea practica s-au efectuat testari determinandu-se concentratia de nitrati si nitriti a probelor de apa adusa din gospodarii.
Obiectivul principal al seminariilor consta in informarea corecta a copiilor in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa. Se va incerca instruirea copiilor si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator. Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
In Romania, peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.
Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Sursa: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice