Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sambata seara, la ora 21.14, in zona Vrancea, la adancimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimtit si la Bucuresti. Seismul a fost urmat de patru replici, cu magnitudinea de 2,8, 3,1, 2,6 si 2,7 grade pe scara Richter. Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, a declarat ca nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona.
Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Marasesti (sase kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.
Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta in Romania. Anul trecut, la 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.
La 6 octombrie 2013, in Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.
In 2004 s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol in Romania, avand magnitudinea 6, insa acela a fost un cutremur de adancime.
UPDATE 23 noiembrie, 7:30 – Seismul din Vrancea a mai avut doua replici in cursul diminetii, de 2,6 si 2,7 grade
Replica de 2,6 grade a avut loc in cursul diminetii de duminica, 23 noiembrie, la ora 3:14, iar cea de 2,7 grade la ora 6:01.
UPDATE 23:27 – Seismul din Vrancea a avut doua replici, de 2,8 si 3,1 grade
Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sambata seara, in Vrancea, a avut doua replici, cu magnitudinea de 2,8 si 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).
Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealalta la 22.30, potrivit aceleiasi surse.
UPDATE 22:10 – Seismul din Vrancea a avut 5,7 grade si s-a produs la 39 de kilometri adancine – INFP
Seismul de sambata seara, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.
Dupa primele masuratori, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.
UPDATE 22:02 – Director INFP: Dupa seismul 5,6 grade nu sunt de asteptat cutremure mari
Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca dupa seismul produs in Vrancea nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona.
„Seismul de sambata seara a avut o replica, de 2,1 grade. In perioada urmatoare, nu sunt de asteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru ca acesta a fost unul de reasezare in zona Vrancea”, a declarat Ionescu.
Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adancimii.
„De regula, in aceasta zona seismica avem cutremure de adancimi de 90 pana la 140 de kilometri. Cel de sambata seara a fost la adancimea de 40 de kilometri si din acest motiv a fost resimtit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.
Sursa: Mediafax