Rectoratele universitatile ar putea dispune reintroducerea examenului de admitere in facultati. Decizia ar putea veni ca urmare a faptului ca bacul lui Boc, cu tot cu evaluarile sale orale, este considerat irelevant. Motivul ar fi notele de la probele orale inlocuite cu certificate de competenta, unde se primesc doar calificative.
Universitatile si-ar putea selecta elevii prin examen de admitere. Institutiile de invatamant superior ar putea reveni la aceasta forma de selectare a viitorilor studenti, din cauza faptului ca examenul de bacalaureat este considerat irelevant, asta deoarece in urma probelor orale ale bacalaureatului, candidatii primesc calificative si nu note. Conducerile mai multor unitati de invatamant universitare au anuntat deja pe plan national ca, incapand cu anul 2011, vor include in planul de invatamant sustinerea unui examen scris de admitere.
Conducerea Universitatii de Nord Baia Mare nu a luat inca o decizie in acest sens. Rectorul Dan Calin Peter a explicat ca va propune spre dezbatere in cadrul Consiliului de Administratie aceasta problema. “Nu stim inca ce vom face. In mod normal, metodologia nu ne permite sa realizam modificari in planul de invatamant cu mai putin de sase luni inainte de un eveniment. Vom lua o decizie in acest sens in cursul saptamanii viitoare”, a explicat Dan Calin Peter.
Universitatea de Vest “Vasile Goldis” nu va fi afectata in niciun fel de decizie, intrucat fiind institutie privata, accederea in anul I se face pe baza dosarelor si… contracost.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures nu cred, insa, ca prea multe universitati vor reintroduce admiterile, deoarece studentii intretin financiar aceste institutii.
“Ramane la latitudinea fiecarei universitati sa se foloseasca de autonomia lor si sa opteze sau nu pentru organizarea concursurilor de admitere. Totusi, nu cred ca prea multe facultati se vor inghesui sa organizeze astfel de examene tinand cont de faptul ca reducerile de cheltuieli din ultima vreme au cauzat probleme financiare si facultatilor. Astfel, numarul de studenti care platesc taxa de scolarizare este foarte important pentru fiecare universitate, intrucat dascalii sunt platiti in functie de numarul de studenti. Ca atare, nu cred ca se vor inaspri metodele de selectie ale studentilor”, este de parere Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Oficialul ISJ Maramures a adaugat faptul ca ar fi benefica o triere a elevilor dupa primul an de facultate. In acest fel, spune Pavel Filip, pregatirea profesionala a studentilor ar creste din punct de vedere calitativ.
Sursa: Catalin Tineghe