Vezi VIDEO
Camera de Comert si Industrie (CCI) Maramures si Curtea de Arbitraj ce functioneaza pe langa aceasta institutie au organizat astazi, 27 mai, un seminar privind procedura judecarii litigiilor comerciale de catre tribunalul arbitral, conform noilor prevederi cuprinse in Codul Civil si Codul de procedura civila.
La eveniment au luat parte peste 50 de juristi maramureseni care activeaza fie in cadrul unor institutii publice, fie in cadrul unor societati comerciale si care au fost informati despre avantajele pe care le au procesele rezolvate la Curtea de Arbitraj.
„Am constatat ca in sala sunt 50 de consilieri juridici. De trei ani ne luptam sa ii adunam si nu am reusit pana acum, ne dorim sa se organizeze ca apoi sa ii instruim, sa aiba o cultura dezvoltata in problema justitiei si a functie pe care o au. Ne bucuram ca astazi, din cei 230 de consilieri juridici cati sunt in Maramures, avem aici peste 50 de persoane. De ce i-am chemat? Pentru a le spune ca exista o instanta, infiintata chiar inaintea celei institutionalizate, precum tribunalul, judecatoria sau curtea de apel. Este vorba despre arbitrajul comercial, care s-a infiintat acum vreo trei secole”, a declarat Gheorghe Marcas, presedintele CCI Maramures.
Consilierii juridici au aflat care sunt avantajele arbitrajului comercial si a procedurii judecarii litigiilor intr-o astfel de instanta, unde dezbaterile sunt mai rapide, sunt confidentiale, iar deciziile nu pot fi atacate, fiind executorii imediat dupa pronuntare.
„Aceasta instanta arbitrala le este mult mai favorabila decat instanta judecatoreasca, pentru ca mersul dezbaterilor se face cu multa operativitate, iar acest lucru reiese tocmai din prevederile legale specifice unde se specifica in cat timp trebuie solutionat un proces, unde se prevede ca aceste procese nu sunt publice, deci sunt confidentiale, ceea ce convine partilor si mai cu seama pentru ca o hotarare pe care noi o pronuntam nu este supusa nici apelului, nici recursului, fiind executorie de indata”, a explicat Viorel Balin, presedintele Curtii de Arbitraj.
La seminar a luat parte si Ion Vranceanu, directorul general al Centrului Teritorial de calcul Electronic Piatra Neamt, care a prezentat participantilor un soft de management al dosarelor in instanta, corelat cu legislatia si jurisprudenta in vigoare.
Sursa: Tania Purcaru