Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice organizeaza maine, 21 octombrie, in Remetea Chioarului, seminarii de educatie ecologica pentru copii. Este cea de-a VI-a etapa a campaniei de informare si constientizare a populatiei privind reducerea poluarii apelor si solului din cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti.
Evenimentele se desfasoara in scoala generala respectiv gradinita si sunt sustinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori – educatie ecologica, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.
Obiectivul principal al seminariilor consta in informarea corecta a copiilor in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa. De asemenea, se va incerca instruirea copiilor si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator.
Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitraţi si nitriţi o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanţa provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. In Romania peste 1.900 de localitaţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi, Remetea Chioarului fiind una dintre acestea.
Sursa: eMM.ro