Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei a stabilit in urma cu 11 ani data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internationala Anticoruptie.
Semnata de Romania la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei. De asemenea, declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.
Data de 9 decembrie, declarata de Organizatia Natiunilor Unite Ziua Internationala Anticoruptie, reprezinta un prilej pentru a ne aminti ca trebuie sa ne asumam batalia pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivel individual. O societate curata nu poate deveni realitate fara asumarea principiilor etice, a transparentei si a responsabilitatii propriilor actiuni. Sunt valorile asupra carora ar trebui noi, fiecare individ in parte, sa veghem vigilenti.
Coruptia reprezinta una dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept in cadrul societatii contemporane, subminand institutiile si valorile democratice, atentand la ordinea sociala si capacitatea statului de a asigura drepturi si libertati egale cetatenilor sai. Altfel spus, coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea si combaterea practicilor corupte.
Directia Generala Anticoruptie prin Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures doreste atragerea cetatenilor si a functionarilor onesti in lupta cu acest flagel, sens in care, pe data de 9 decembrie, cu sprijinul Colegiului National „Mihai Eminescu” din Baia Mare, organizeaza o activitate de informare anticoruptie in randul elevilor claselor a 12-a, care are drept scop constientizarea tinerei generatii cu privire la riscurile pe care le comporta savarsirea unor fapte de coruptie.
In acelasi timp, se doreste responsabilizarea cetatenilor si functionarilor publici, in sensul de a lua atitudine si de a sesiza Directia Generala Anticoruptie de fiecare data cand iau cunostinta despre implicarea unor lucratori M.A.I. in fapte de coruptie.
In vederea realizarii unei comunicari eficiente intre lucratorii institutiei noastre si cetatenii care doresc sa sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de coruptie de catre personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticoruptie – 0800.806.806, ce poate fi apelata gratuit din orice retea de telefonie mobila sau fixa. Pot fi sesizate faptele de coruptie si la numarul de telefon 0262207264, apartinand Serviciului Judetean Anticoruptie Maramures, precum si la adresa de e-mail maramures.dga@mai.gov.ro.
Sursa: Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures