Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România informează, miercuri, că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră şi nici nu a fost depusă vreo cerere de autorizare.
”Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră. Menţionăm că acest produs farmaceutic, cu denumirea comerciala Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, aşa cum anunţă Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM)”, informează Agenţia Naţională a Medicamentului.
Agenţia precizează că în Republica Moldova pot fi găsite produse cu aceeaşi substanţă activă, dar că în prospectul acestora nu există informaţii privind administrarea împotriva infecţiei provocată de COVID-19.
“În Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeaşi substanţă activă – umifenovir,… fiind vorba de: 1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B); 2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conţinut de Umifenovir nu există informaţii privind administrarea lui împotriva infecţiei provocată de COVID-19.”, anunţă Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, potrivit sursei citate.
Agenţia Naţională a Medicamentului precizează că “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.
”Referitor la unitatea de fabricaţie din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să deţină o autorizaţie de fabricaţie/un certificat de bună practică de fabricaţie emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conţină umifenovir”, mai transmite sursa citată.
Deşi oficial nu trebuie comercializate sau recomandate de către medici, antiviralele produse în afara Uniunii Europene sau SUA, precum Arbidol, se găsesc la tarabe în pieţele din România. Acest medicament nu este recomandat de specialişti în protocolul de tratament COVID-19, iar mai mulţi medici au tras un semnal de alarmă.
Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că medicamentul Arbidol nu ajută în tratarea bolnavilor COVID: „Mai ieftin şi, probabil, mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită”.
Iar medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu a atras atenţia cu privire la acest antiviral folosit de tot mai mulţi români „în speranţa de a nu face COVID în loc de a se vaccina”, că antiviralele nu se iau ca prevenţie şi pot produce probleme grave.