Vezi VIDEO
Zonele puternic industrializate in trecut, precum Ferneziul sau platforma fostului combinat Phoenix, continua sa fie foarte poluate si in prezent. O arata specialistii in domeniu, care atrag atentia ca, la nivel judetean, exista zone poluate cu cadmiu, plumb, mercur sau arseniu. Chiar si la ani buni de cand au fost inchise fabricile si minele care foloseau diferite substante chimice periculoase pentru mediu, poluarea continua sa fie prezenta in apa, aer si chiar si in sol. Cel mai grav este insa faptul ca unii agenti poluanti ar putea disparea doar peste o suta de ani, in lipsa unor ample masuri antipoluare.
Cele mai multe probleme de mediu din judetul Maramures au ramas in urma fabricilor care utilizau metale grele, dar si a exploatarilor miniere. Depozitele de deseuri miniere sau apele de mina sunt doar cativa dintre factorii care continua sa afecteze mediul inconjurator si sanatatea localnicilor.
„Sunt zone poluate, soluri poluate, de exemplu cele din zona Ferneziu, cele din zona fostului combinat Phoenix. Cele produse de deseurile miniere sunt cele mai grave, pentru ca deseurile acestea mai contin inca diferite sulfuri minerale, metalice, ori aceste sulfuri noi stim – cei care lucram in domeniu – ca se descompun, se oxideaza in timp si produc prin aceste procese de oxidare metale care se dizolva, sunt dizolvabile, se elibereaza in mediu, dau aciditate, deci sunt fenomene care se produc in timp si dureaza foarte mult”, a explicat decanul Facultatii de Resurse Minerale si Mediu, profesorul universitar Vasile Oros.
Specialistii care studiaza problemele de mediu din judet arata ca procesul de poluare nu poate fi stopat, insa ar putea fi luate masuri pentru diminuarea acestuia. Printre cele mai periculoase substante poluante care inca se mai gasesc in apa, aer sau sol sunt mai multe metale grele precum cadmiul sau plumbul.
„Cele mai periculoase sunt continuturile de metale grele si, dintre metalele grele, unele care sunt cele mai nocive, putem evidentia in acest sens cadmiul, care este unul dintre cele mai nocive din zona noastra si plumbul, in al doilea rand. Mai sunt si celelalte, dar cu nocivitate mai redusa. Sigur, ar mai fi si mercurul si arseniul, dar ele sunt in continuturi mai mici in zona, arseniul ar mai fi pe ici, pe colo, prezent si la noi. De unele putem scapa repede, de altele mai putin repede, iar de altele trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca vom scapa peste 100 – 150 de ani”, a mai aratat profesorul universitar Vasile Oros.
Probleme de mediu care pot fi intalnite in judetul Maramures au fost aduse in discutie in cadrul Sesiunii de Comunicari Stiintifice a Studentilor Facultatii de Resurse Minerale si Mediu din Baia Mare. In cadrul manifestarii au fost prezentate mai multe lucrari de cercetare din domenii precum ingineria mediului, mine, petrol, gaze sau geodezie.
Sursa: Gabriela Kuhajda