Semnalul vine de la producătorii de alimente care nu au primit subvențiile agricole sau despăgubirile promise în pandemie. Ei critică și ineficiența autorităților în privința finanțării sistemelor de irigații și acuză guvernul că nu se preocupă de siguranță alimentară a românilor.
Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din luna mai 2014.
Un coș de alimente formate din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr este mai scump anul acesta față de anul trecut. Încă din 2020 criza sanitară, seceta, pesta porcină și gripa aviară au dus la o necesitate extrem de mare a importurilor.
Aproape 11 miliarde de tone de produse agroalimentare au fost importate în 2020, cu 21% mai mult față de anul precedent. Au fost plătite aproximativ 9 miliarde de euro pentru aceste importuri, dintre care două miliarde au costat numai fructele.
Seceta a dus la scăderea producției de cereale, aceasta fiind mai mică cu 40% în 2020 față de 2019. Astfel și exporturile au fost mai mici cu 20%.
Acum specialiștii vin cu avertismente și spun că oamenii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar, mai ales că producătorii nu au primit niciun fel de ajutor din partea statului.
„Carnea de porc este aproape inexistentă. Pesta porcină face ravagii în România, se taie efectiv milioane de capete de porci și avem aceste scumpiri, nu pot să prognozez acum procentele, dar vor exista”, a spus Nicolae Ștefan președinte Agrostar.
„România a adus din statele membre aproximativ 450.000 de tone de carne de porc”, a spus Dana Tănase președinte Asociația Română a Cărnii.
Prețuri mari, venituri mici, asta spun românii. Sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă în ultima perioadă din cauza pandemiei, iar o creștere a prețurilor alimentelor ar fi aproape imposibil de suportat pentru mulți.
„Au crescut mult prețurile și puterea financiară, din păcate, nu. Noi, care suntem pensionari, ne-au rămas pensiile pe loc”, spune o pensionară.
Totuși, prognozele specialiștilor arată că producțiile de grâu, porumb și floarea soarelui ar avea parte de creștere în acest an.
Producția de grâu va crește cu 26%, cea de porumb va crește cu 22%, iar la producția de floarea soarelui evoluția va fi de 5%.
Întrebat la ce să ne așteptăm în 2021, analistul economic Adrian Negrescu a precizat că acest efect de creștere s-ar putea opri dacă depășim pandemia şi comerțul respectiv consumul ar ajunge pe o linie de plutire.