Vezi VIDEO
Farmacistii se declara nemultumiti de contractul cadru si spera ca acesta sa nu fie aprobat in forma in care a fost prezentat pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acestia sustin ca, potrivit documentului, ar putea fi incalcate unele drepturi ale pacientilor.
Contractul cadru care reglementeaza activitatea medicilor si farmacistilor nu este pe placul famarcistilor. Acestia spun ca in forma in care este prezentat, contractul cadru ar putea incalca unele drepturi ale pacientilor. De asemenea, temenul de plata la 210 zile ramane o piatra de moara legata de gatul CNAS.
„Speram ca aceasta forma sa nu fie aprobata, deoarece, din punctul meu de vedere, incalca foarte multe drepturi ale pacientului: dreptul de a-si scoate retete de unde doreste si dreptul de intimitate”, a precizat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor Maramures, Margareta Kosa, facand referire la faptul ca numele si afectiunile celor aflati pe lista ar putea fi publicate pe site-ul CNAS.
Kosa a mai aratat ca pe langa faptul ca sunt incalcate normele europene, crearea farmaciilor de familie ar putea favoriza unele grupuri de farmacii. „Cred ca se doreste concentrarea unor pacienti cu retete pe programe nationale la anumite grupuri de farmacii, ceea ce nu mi se pare corect”, a mentionat Kosa. Conceptul de farmacie de familie a reusit deja sa creeze confuzie si in randul pacientilor, sustine un alt farmacist maramuresean, Maria Timis.
„Foarte multi asigurati au fost derutati de felul in care au fost prezentate conditiile noului contract si au intrebat daca trebuie sa se inscrie pe lista la noi, in farmacie, neintelegand ca nu era vorba despre bolile cronice obisnuite. Prevederile noului contract se refera la pacientii suferinzi de boli cronice cu tratamente aprobate de comisiile CNAS sau de casa de asigurari de sanatate locala (cum este epilepsia, parkinson, dementa)”, a precizat Maria Timis.
Insa punctul care ii nemultumeste cel mai mult pe farmacisti ramane termenul de plata a medicamentele compensate, stabilit la 210 de zile, astfel ca vor fi nevoiti sa investeasca in produse si sa isi recupereze banii dupa cateva luni, in cele mai multe judete din tara fiind inregistrate intarzieri la efectuarea platilor. In Maramures, se inregistreaza intarzieri de o luna doar la programele de sanatate din oncologie si la testele pentru bolnavii de diabet.
„In cursul acestei luni, CAS efectueaza platile aferente lunii august, respectiv 180 de zile de la data validarii facturii. La programele de sanatate, avem o mica restanta, am depasit un pic termenul de 90 de zile de la data validarii facturii in ce priveste bolile oncologice si testele pentru bolnavii de diabet”, a precizat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.
De la inceputul acestui an, inca 14 unitati farmaceutice din Maramures au solicitat sa intre in relatie contractuala cu CAS, mai multe decat in tot anul trecut.
Sursa: Angela Sabau