Vezi VIDEO
Fiscul se va ocupa de valorificarea alcoolului care zace de luni intregi in curtea Biroului Vamal de Interior Baia Mare. Procedura e insa una greoaie si include numerosi pasi care trebuie urmati. Pana cand problema va fi rezolvata, reprezentantii Biroului Vamal de Interior Baia Mare au semnalat ca in orice moment exista pericol de explozie, ceea ce ar insemna “un dezastru pentru localitate”.
Cele doua rezervoare cu peste 100 de tone de alcool sunt depozitate la Biroul Vamal de Interior Baia Mare inca din toamna anului trecut. De atunci lunar, oficialii institutiei cer sprijin autoritatilor pentru a evita pericolul de explozie care exista la orice pas, din cauza ca nu sunt asigurate conditiile de siguranta care se impun in acest caz.
Seful institutiei, Teodor Luputi, spune ca s-a incercat adoptarea unor masuri speciale, insa problema e mai complicata decat pare la prima vedere, asa ca lucrurile au ajuns in acelasi punct de unde s-a pornit.
“In acest moment suntem in tratative cu o societate comerciala pentru a achizitiona un paratrasnet, pentru a proteja de energia de la furtuni. In ce priveste acoperisul pe care am vrut sa-l facem, sumele care ni se cer sunt enorme. Rezolvarea e ori vanzarea, ori daca acest lucru nu se poate trebuie sa se ia in calcul varianta transferarii alcoolului la un alt depozit autorizat. Pentru ca toate sunt bune pana nu se intampla nenorocirea, ori cand se intampla nenorocirea se cauta vinovatii. Ori eu va spun cu mare responsabilitate ca o explozie a celor doua rezervoare ar insemna un dezastru pentru localitate si nu poate nimeni sa-si asume un astfel de risc”, a declarat seful Biroului Vamal de Interior Baia Mare, Teodor Luputi.
De cealalta parte, reprezentantii de la Administratia Finantelor Publice Maramures au aratat ca acea cantitate de alcool a intrat in evaluare. Lucrurile s-au poticnit insa si la acest capitol, deoarece sumele necesare pentru plata expertului judiciar sunt semnificative.
“Ideea e ca a intrat aceasta cantitate de alcool intr-o procedura de evaluare. Comisia de evaluare a bunului respectiv a hotarat ca o analiza sa fie facuta de un expert judiciar. Noi suntem in procedura de solicitare de oferte. Nu pot sa zic ca ni s-au facut niste oferte si sume de care nu ne-a venit sa credem. Decizia va fi in mana conducerii de la regiune. Dansii vor stabili daca vom folosi sumele respective sau nu pentru expertiza judiciara. Daca nu, comisia de evaluare va trece la pasul doi si va demara evaluarea cantitatii de alcool respective”, a precizat seful Administratiei Finantelor Publice Maramures, Calin Chilat.
Abia dupa finalizarea evaluarii, alcoolul estimat initial la circa un milion de euro va putea fi valorificat. Nici vanzarea nu pare sa fie mai simpla pentru ca va trebui gasit un antrepozit fiscal autorizat ca produsul respectiv sa poata fi valorificat ca materie prima.
Sursa: Camelia Tocaci