La 28 aprilie, in fiecare an se marcheaza Ziua mondiala a securitatii si sanatatii muncii, la initiativa Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).
Tema pentru 2015 este prezentata sub forma unui indemn: „Alaturati-va construirii unei culturi de prevenire in domeniul securitatii si sanatatii in munca!”.
O cultura nationala de securitate si sanatate in munca este una in care dreptul la un mediu de lucru sigur si sanatos este respectat la toate nivelurile, in care guverne, angajatori si lucratori participa activ la asigurarea unui mediu de lucru prietenos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilitati si indatoriri definite.
Ziua mondiala a securitatii si sanatatii muncii a fost marcata pentru prima data in 2003. Cu toate acestea, in ultimii zece ani, cu o frecventa anuala, aproximativ doua milioane de barbati si femei isi pierd viata ca urmare a accidentelor si bolilor legate de activitatea la locul de munca. In plus, in fiecare an, se produc 270 de milioane de accidente de munca si 160 de milioane de angajati sunt afectati de boli profesionale. Cheltuielile exprimate in dolari ajung la 2,8 miliarde, bani cheltuiti pentru tratament, pentru compensare si pentru reabilitare, dupa cum se mentioneaza pe pagina ONU dedicata zilei in acest an.
Prevenirea accidentelor si a bolilor profesionale, securitatea si sanatatea la locul de munca, devin tot mai necesare in conditiile in care, potrivit unor statistici, la fiecare 15 secunde un muncitor moare ca urmare a unui accident la locul de munca sau a unei boli profesionale. La fiecare 15 secunde, 160 de muncitori sufera un accident de munca, potrivit www.un.org.
Potrivit unui comunicat al Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”, dat publicitatii la 27 aprilie 2015, numarul total al accidentelor de munca in România a scazut cu 5,6% in 2014 comparativ cu anul precedent, pâna la 3.962.
„La nivelul tarii noastre, conform statisticilor furnizate de Inspectia Muncii, situatia cu privire la numarul accidentelor de munca in anul 2014 arata ca s-a inregistrat o usoara imbunatatire fata de anul 2013. Numarul total al accidentelor de munca a fost 4.201 in 2013 si 3.962 in 2014. Numarul total al persoanelor care au suferit accidente din care a rezultat incapacitate temporara de munca a scazut de la 3.903 in 2013 la 3.728 in anul 2014„, informeaza comunicatul CNS „Cartel Alfa”. Potrivit acestuia, numarul persoanelor accidentate mortal a scazut in 2014, când s-au inregistrat 234 cazuri comparativ cu 298 cazuri in 2013.
28 aprilie este, de asemenea, o zi in care miscarile sindicale din intreaga lume organizeaza manifestari comemorative in memoria celor care au decedat la locul de munca sau campanii de intrajutorare pentru cei care sunt victime ale accidentelor si bolilor profesionale.
Biroul International al Muncii lanseaza anual o carte de prezentare a situatiei actuale din domeniul securitatii muncii. Se pun in evidenta progresele tehnice, dar si riscurile noi, care apar in procesul muncii, evolutia si tendintele de pe piata muncii.
Credit foto: Organizația Internațională a Muncii / ilo.org
Sursa: Agerpres