Vezi VIDEO
De la 1 iulie devine obligatorie semnatura electronica, pentru ca fara aceasta firmele nu isi vor putea depune online declaratiile privind plata contributiilor sociale si a impozitelor. Trei firme au fost autorizate de catre Ministerul Finantelor sa elibereze pachetul digital care sa certifice ca autenticitatea persoanei care face plata la buget, dupa care acesta va fi inregistrat in baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Firmele care au obtinut semnatura electronica pana la intrarea in vigoare a obligativitatii nu trebuie sa isi reinnoiasca pachetul daca este inregistrat la Directia Generala a Finantelor Publice Maramures.
Semnatura electronica putea fi utilizata de acum doi ani, atata doar ca s-a obtinut in alte conditii decat din acest an. Pana acum, aceasta nu era obligatorie pentru contribuabilii mici, dar de la 1 iulie toate societatile au nevoie de ea. Seful Administratiei Finantelor Publice Baia Mare, Martin Cont, sustine ca trei societati comerciale au castigat licitatia pentru eliberarea documentului digital.
“Toate instructiunile si pasii de parcurs se gasesc pe portalul ANAF. Semnatura se obtine prin intermediul internetului unde se contacteaza societatile comerciale care sunt imputernicite pentru a intocmi aceste semnaturi si a le distribui, iar dupa ce se obtine certificatul digital. Cu acest certificat agentul economic se prezinta la organul fiscal in vederea autentificarii acestei semnaturi si inregistrarea in baza de date a ANAF, de unde va primi un stick care de fapt poarta amprenta acestei semnaturi electronice”, a precizat Martin Cont.
Din datele pe care le detin pana in prezent reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, semnatura electronica va costa in jur de 240 de lei, adica 60 de euro, cu TVA inclus.
Aceste certificate sunt eliberate, potrivit datelor de pe site-ul Agentiei de Adminitrare Fiscala, de CertSign, DigiSign si Trans Sped. Pachetul pe care orice contribuabil trebuie sa-l cumpere contine un certificat calificat, un dispozitiv securizat pentru crearea semnaturii si o aplicatie software pentru semnarea electronica a oricarui tip de fisier.
Pe langa depunerea de declaratii la ANAF, semnatura electronica mai poate fi folosita si pentru a participa la licitatii prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) sau pentru a accesa servicii online oferite de institutiile statului.
Semnatura electronica poate fi folosita pentru transmiterea oricaror acte oficiale in format electronic, pentru care este nevoie de autentificare.
Sursa: Camelia Tocaci