Vezi VIDEO
In tarile din vestul Europei, unde lucreaza mii de maramureseni, lucrurile incep sa revina la normal din punct de vedere economic. Criza economica a fost, incet-incet, depasita in occident, iar acest lucru a rezultat dintr-un raport financiar recent care a indicat ca in luna noiembrie 2010 s-au trimis mai multi bani in Romania, decat in perioada similara a anului 2009. Economia occidentala a dat semne de revenire, insa cea a Romaniei nu pare sa fie pe trend, dupa cum reiese din analizele specialistilor FMI si ai Bancii Mondiale. Pentru romani se anunta un nou an cu scumpiri, concedieri si privatiuni. Salvarea cetatenilor se afla peste granita, cei mai castigati fiind cei care au rude in strainatate care trimit bani acasa.
BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual, iar majoritatea analistilor economici se asteapta ca nici in 2011 inflatia sa nu se incadreze in nitervalul tintit. Rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.
Pe de alta parte, FMI anticipeaza si pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie in Romania, generate de o posibila „revitalizare” a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune o presiune suplimentara pe rata inflatiei, potrivit FMI.
FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum. Pe parcursul anului trecut, moneda nationala a fost mai puternica in prima parte a anului, dar s-a depreciat usor in a doua jumatate, pana la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra cresterii preturilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobila, ale caror tarife sunt calculate in euro.
Povara a fost mare pentru maramureseni, mai ales ca nici banii primiti din strainatate nu au mai fost ca in anii trecuti. Constructiile de case s-au blocat pe parcursul lui 2010, putini dintre cei care lucreaza in afara granitelor reusind sa isi finalizeze lucrarile incepute in localitatile natale. Totusi, pe final de an s-a simtit o schimbare in bine, dar nu suficienta.
La Borsa, unde circa jumatate din locuitori sunt plecati la munca in strainatate, banii n-au lipsit de sarbatori, dar nu s-au mai facut schimburi valutare ca in urma cu 3-4 ani, cand zona prospera. Ajutorul financiar din strainatate este important insa pentru Borsa, lucru pe care localnicii il recunosc.
O tanara ai carei parinti sunt in Italia, primeste lunar de la acestia 300 de euro. ”Parintii mei nu au avut niciun fel de probleme. S-a simtit insa criza, dar pentru ai mei a fost la fel de bine si in 2010, si acum. Salariile nu li s-au modificat. Au un loc de munca stabil. Fiecare imi trimite 150 de euro si ma descurc”, a spus tanara. O alta fata care are familia la munca in strainatate a spus, de asemenea, ca o ajuta banii primiti de la ai ei, fara de care nu s-ar descurca.
Potrivit datelor oficiale, in luna noiembrie 2010 in Romania au intrat circa 750 milioane de euro, banii fiind trimisi de muncitorii romani din tarile Uniunii Europene. Volumul tranzactiilor a crescut insa, daca se tine cont de faptul ca in octombrie au intrat in tara doar 305 milioane de euro. Sumele medii transferate in 2010 au fost ceva mai mici decat in 2009, dar transferurile au fost mai frecvente, situatie care s-a pastrat si in ianuarie.
Sursa: Andrei Sovan, Mediafax