Onorați Părinți preoți, dragi credincioși! Onoare ție, Biserică a lui Dumnezeu, care ești în România! Ai suferit mult pentru adevăr, iar adevărul te-a făcut liberă.
Cu aceste cuvinte Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea se adresa Bisericii noastre Greco-Catolice cu ocazia vizitei sale în România în urmă cu exact 20 de ani. Iată că Providența Divină a făcut ca la aproape 30 de ani după libertatea Bisericii noastre și la 20 după vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, ridicat între timp la cinstea altarelor, actualul succesor al Sfântului Petru, Papa Francisc, urmează să efectueze o vizită pastorală în țara noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.
Tema vizitei papei Francisc este: ,,Să mergem împreună”. În Logoul ales pentru această vizită este înfăţişată Sfânta Fecioară Maria care îmbrăţişează persoane de diferite categorii de vârstă, toate fiind conduse de Crucea Mântuitorului. Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii noastre, referindu-se la importanța vizitei Sfântului Părinte în țara noastră afirma: Sperăm ca prezenţa în România a urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale creaţiei lăsate de Dumnezeu.
Pentru noi, credincioșii greco-catolici, bucuria este cu atât mai mare, cu cât Sfântul Părinte Papa Francisc, pe lângă celelalte locuri de pelerinaj de la București, Iași și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, va ajunge și la Blaj, centrul Bisericii noastre și Panteonul neamului românesc. Vizita Sfântului Părinte la Blaj este și o recunoștință față de importanța acestui loc încărcat de istorie, și față de școlile Blajului din care au pornit atâția intelectuali și cărturari care au marcat istoria culturală și religioasă a neamului nostru românesc.
Întreaga Biserică Greco-Catolică a cunoscut experiența martiriului sub regimul comunist ateu, când fiii Bisericii noastre au trăit verset cu verset paginile Evangheliei Vinerii Mari, ridicând prin sânge și suferință o catedrală a conștiinței și libertății religioase. Bobul de grâu, când cade în pământ, de nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, multă roadă aduce, ne spune Mântuitorul Isus Hristos în Evanghelia după Sfântului Ioan. Sămânța scriitorilor de Evanghelie prin fapte, uciși de dușmanii Bisericii și îngropați în gropi comune și necunoscute pentru fidelitatea lor față de Biserica lui Hristos, începe să dea roade și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca exemplul lor să ne însuflețească pe noi și generațiile viitoare.
Însuflețiți de cuvintele Preasfințitului Dr. Alexandru Rusu, primul episcop martir al Eparhiei noastre de Maramureș, și anume că mândria ce ne poate stăpâni este conștiința curată a acestei Biserici, Vă îndemnăm părintește și cu mândria conștiinței curate a Bisericii noastre, Să mergem împreună cu toții la Blaj, să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte, și să ne rugăm cu toții ca această vizită a Sfântului Părinte în România să aducă roade bogate în viața spirituală a tuturor românilor de bună credință.
Cu părintească însoțire,
† Vasile
Episcop de Maramureș