Probabil că perioada colectivizării a lăsat urme adânci în modul de gândire al politicienilor atunci când se referă la agricultură, pentru că politicile agricole pe care le concep se adresează doar fermelor foarte mari. Așadar, în România sunt două tipuri de ferme: unele foarte mari, mai mari decât media europeană; și fermele mici, de familie, care au rămas foarte mici, uneori prea mici pentru a se întreține.
Decizia publică legată de reformele agricole a ajuns la marii latifundiari prin decizia PSD și PNL, toate subvențiile europene și proiectele de investiții cu fonduri UE pentru dezvoltare rurală fiind absorbite tot de aceste ferme imense, datorită activelor pe care deja le dețin și dovada unei organizări mai bune. Rezultatul este că micii fermieri ajung să sărăcească.
Este rândul micilor fermieri să fie în centrul atenției. Este timpul ca aceștia să fie informați de avantajele asocierilor și de modul în care acest aspect îi poate ajuta pe ei să rămână alături de culturile lor și să se ocupe de acestea cu mai multă atenție, în timp ce persoane pregătite să se ocupe de distribuirea și vânzarea produselor de calitate pe care aceștia le cultivă. Odată ce vor înțelege avantajele, subvențiile vor fi mai mari, timpul lor va fi mai bine folosit în direcția culturilor, producția va fi mai bună din punct de vedere cantitativ și/sau calitativ, administrarea stocurilor va fi mai bună, negocierea se va putea face direct cu filialele locale ale marilor lanțuri de supermarketuri sau cu lanțuri de magazine, iar prețul obținut ar putea fi mult mai bun, cu siguranța unei piețe de desfacere pe termen lung.
În acest fel, această latură a economiei ar putea trece de la certificat de producător la PFA sau SRL și să aducă beneficii mai însemnate atât statului cât și comunității locale prin realizarea unor locuri de muncă. În aceste asociații care se vor crea, va fi mult mai ușor să se obțină finanțări din fonduri europene, să își modernizeze procesele de cultivare și să meargă spre procesarea producției pentru a mări profiturile și pentru a aduce noi beneficii comunității din care provin.
Dacă ne uităm spre țările europene, în Olanda 100% din producția agricolă este procesată și vândută prin asocieri de fermieri, iar în Franța procentul scade la jumătate (50%), dar este departe de România, unde procentul de asociere a fermierilor pentru a introduce produsele pe piață este de doar 5%. Astfel, fermierii români sunt obligați să plece de lângă culturi și să își ducă produsele în piețe, pentru că nu pot să ofere constant produse marilor supermarketuri, fie să își vândă producția samsarilor, pe bani mărunți.
Politicienii USR au încercat să ofere cadru legat favorabil acestor asocieri, iar unii miniștri USR au impulsionat asocierea în 2021, iar în urma acestor eforturi s-au înființat 778 de cooperative agricole, dar numai puțin sub 300 dintre acestea au depus bilanț contabil în anul următor. Ceea ce denotă fie abandonul guvernelor următoare a acestor politici publice care să îi ajute pe micii fermieri, fie lipsa de informare și de înțelegere dintre membri cooperativelor.
Ceea ce USR își propune pentru noul mandat parlamentar este să ridice din nou aceste politici agricole și să ofere informațiile necesare fermierilor pentru a căpăta curaj și cunoștințe despre avantajele asocierilor și vor redeschide linii de finanțare din fonduri europene pentru dezvoltarea unor centre de depozitare și procesare a producțiilor agricole pentru ca apoi să fie introduse în marile lanțuri de magazine sau dezvoltată o rețea de vânzare directă către persoanele din orașele din apropiere pe bază de comandă cu livrare la domiciliu.
Acesta este viitorul agriculturii, iar Maramureșul este plin de mici agricultori care trudesc din greu pentru a aduce pe mesele oamenilor produse agricole de cea mai bună calitate, dar în lipsa unei bune organizări, timpul se pierde și banii se pierd și nu mai ajung în buzunarele celor care trudesc. Senatorul Dan Ivan reprezintă Maramureșul din partea USR și își propune să aducă toate aceste beneficii pentru maramureșenii harnici în noul său mandat de Senator al României. Votați Dan Ivan pentru Senatul României!
CMF 11240015