PSD și PNL au impus o nouă lege a pensiilor, care nu ține cont de pensionarii din minerit și metalurgie ce au muncit în condiții speciale. USR este singurul partid care a făcut demersuri concrete și imediate pentru a le face acestora dreptate, însă proiectul de lege (care a trecut de Senat în 1 octombrie 2024), este acum blocat de majoritatea guvernamentală la Camera Deputaților, for decizional.
Am avertizat încă din primăvara acestui an despre neregulile constatate în Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii și de modul în care cei care au lucrat în condiții grele de lucru vor fi afectați de prevederile legi. În luna mai, parlamentari USR au depus un proiect legislativ de modificare a Legii 360/2023, proiect care a fost ținut la sertar de parlamentarii PSD-PNL din comisiile de specialitate.
La finalul lunii iunie, înainte de vacanța parlamentară, grupul parlamentar USR a cerut organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului pentru a dezbate și adopta propunerea legislativă, deoarece se apropia termenul final al recalculării pensiilor. Însă parlamentarii PSD și PNL au considerat necesar să respingă solicitarea, nepăsându-le de soarta pensionarilor din minerit și metalurgie.
Croită prost de la bun început, noua lege a pensiilor îi afectează în primul rând pe cei care și-au desfășurat activitatea în condiții grele, deoarece modalitatea de recalculare nu ține cont de grupele de muncă și de contribuțiile suplimentare de 10%, respectiv 8%. Una dintre categoriile de pensionari care sunt afectați de acest aspect sunt și minerii, iar în județul Maramureș sunt aproximativ 11.000 de foști mineri, majoritatea pensionari.
În acest context, trebuie să precizăm că pensiile pentru condițiile speciale de muncă nu pot fi asimilate cu pensiile speciale, pentru simplul motiv că vorbim despre contributivitate și nu despre un cadou primit din partea statului.
Chiar dacă adesea mineritul a fost desconsiderat pe nedrept, persoanele care au lucrat în această industrie merită toată cinstea și respectul nostru, dat fiind riscul major la care se supuneau, atunci când intrau în măruntaiele pământului pentru a aduce la suprafață minereul din care se extrăgea aurul, argintul, cuprul, plumbul etc. Foștii angajați din minerit trebuie să fie beneficiarii unor pensii calculate corect, raportat la condițiile grele de muncă. Iar mulți dintre dumneavoastră știți foarte bine despre ce vorbim. Fiecare familie din Maramureș are membri care au muncit în minerit și cunoaște problemele cu care aceștia s-au confruntat, în special din punct de vedere medical.
În medie, cei care s-au pensionat după o viață de minerit, vor pierde 1.700 de lei, dar pentru unii pierderile sunt chiar și de 4.000 de lei. Este pur și simplu aberant să nu iei în considerare că acești oameni au muncit în condiții greu de imaginat, în special pentru generațiile zilelor noastre, având și o contribuție suplimentară pentru a putea să se bucure de o pensie liniștită.
Proiectul legislativ inițiat de USR a trecut de Senat, fiind adoptat cu o majoritate de 96 voturi și o singura abținere. Singura problemă este că această lege este blocată în Camera Deputaților, fără un motiv real.
Legea noastră restabilește principiul că dacă ai plătit mai mult, primești mai mult, iar perioada minimă de vechime valabilă la vârsta pensionării trebuie să rămână valabilă pe toată durata perioadei de pensie. Când Guvernul îi mințea pe oamenii care au muncit și își cereau drepturile meritate, noi i-am ascultat și i-am respectat și astăzi dorim împreună să facem dreptate.
CMF 11240015